Zupa z gruszki i z pietruszki
Dzisiejsza zupa jest dość nietypowa, intensywny smak korzenia pietruszki jest w niej przełamany słodką gruszką.
Zupa jest pyszna sama w sobie, ale można dodać do niej np. pokruszoną gorgonzolę, będzie pasować.
- 3 spore pietruszki
- dwie gruszki
- litr bulionu na włoszczyźnie
- pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
- łyżka śmietany
Gruszki i pietruszki myjemy, obieramy i kroimy drobno.
Wrzucamy do bulionu, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy pieprz, świeży tymianek i gałkę muszkatołową.
Miksujemy zupę na krem, dodajemy śmietanę.
17 komentarze
Coś nowego:) u mnie często są zupy kremy:)
OdpowiedzUsuńU mnie też, rzadko podaję jakąś niezmiksowaną :)
UsuńNi z gruszki ni z pietruszki, a tu zupa:)
OdpowiedzUsuńI to dobra zupa :D
Usuń:)
UsuńTo samo chciałam napisać ni z gruszki ni z pietruszki wyszła sobie zupa! :D Do tego jaka smaczna. Bardzo ciekawe połączenie dwóch składników, które rzadko występują razem, super! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pomysł mi podsunęła znajoma i faktycznie efekt jest świetny.
UsuńCóż za pomysłowe połączenie! Muszę je wypróbować, aczkolwiek bez śmietany, bo nie lubię. :P
OdpowiedzUsuńMożna dodać jogurt albo mascarpone :)
UsuńKiedyś taką zupę z gruszki i pietruszki ktoś robił w programie Ugotowani i pamiętamy, że bardzo ją chwalili :D
OdpowiedzUsuńNa pewno wrócimy do tego przepisu i same wypróbujemy :)
Polecam :)
UsuńNietypowe połączenie. Tak jak wyżej, slowa ni z gruszki ni z pietruszki same sie cisną na usta ^_^
OdpowiedzUsuńNietypowe ale bardzo smaczne :)
UsuńBardzo rzadko jadam zupy, a tutaj wychodzi idealnie - nie za dużo, nie ma co składować. Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Polecam :)
UsuńJestem bardzo zaskoczona tym połączeniem. Próbuję sobie wyobrazić ten smak i jestem niemal pewna, że bardzo by mi smakowało. Skąd inspiracja?
OdpowiedzUsuńZnajoma mi podsunęła ten pomysł :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.