Wegańskie gofry z jogurtem i owocami

Autor 9.5.15 , , , , , , , ,

Mamy weekend, a jak weekend, to i porządne śniadanie.
Od razu uprzedzam - tylko same gofry są wegańskie, jogurt grecki, z którym ja je zjadłam jest tradycyjny, do wegańskiego mu dużo brakuje.
Przepis ten to nie celowe działanie pod tytułem "zjem wegańskie gofry", a raczej sytuacja kryzysowa "mam chęć na gofry, ale nie mam w domu nawet jednego jajka, a i mleko się skończyło".
Gofry wyszły miękkie, dość puszyste i naprawdę smaczne, na pewno nie są gorsze od tradycyjnych.





Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej drobnej, np. tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 4-5 łyżek stołowych syropu klonowego (można zamiast tego dać 1/5 szklanki cukru)
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego - sojowego, ryżowego lub migdałowego
  • 1/5 szklanki oleju słonecznikowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki octu jabłkowego (by ciasto było pulchne)
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania płyt gofrownicy
  • do podania ulubione dodatki - u mnie jogurt grecki i świeże truskawki


Moje ostatnie odkrycie: różana herbata earl grey z dodatkiem mleka

Przygotowujemy dwie miski.
Do pierwszej wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek, sól.
Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy ocet i odstawiamy na kwadrans.
Po upływie tego czasu dodajemy olej i syrop klonowy, mieszamy.
Łączymy wszystkie składniki razem.
Gofrownicę smarujemy tłuszczem, włączamy i czekamy, aż bardzo mocno się nagrzeje, następnie smarujemy tłuszczem jeszcze raz.
Łyżką wylewamy porcje ciasta na gorące płytki gofrownicy.
Pieczemy gofry przez około 2,5 minuty.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.




PODOBNE POSTY

16 komentarze

  1. Ale apetyczne zdjęcia:) mam ochotę na truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja też, a akurat się wczoraj skończyły :<

      Usuń
  2. jaką masz moc gofrownicy, że pieczesz około 3,5 minut?
    u mnie minuta, góra 1,5 bo zaczynają się przyapalać;) a mam 1200.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam 1000, miało być 2,5 minuty, już poprawiam :)

      Usuń
  3. Jeju wyglądąja przepysznie! Uwielbiam gofry. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ktoś ma talent to i przy braku jajek zrobi coś dobrego :D Wyglądają pysznie.
    Zainteresowałaś mnie tą herbatą, jak skończę sypaną Liptona to poszukam tej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę smaczna, ale nie widziałam jej nigdzie w sklepach,
      swoją kupiłam online razem z sześcioma innymi, przy okazji :D

      Usuń
  5. Oto przykład jak odrobinę własnej inwencji i można stworzyć coś niesamowicie pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne Ci wyszły ;) Szkoda, że moje nigdy takie nie są :P
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaciekawiłaś mnie pomysłem na herbatę! To musi być super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalnie nie lubię mleka w herbacie, ale to mi smakuje.

      Usuń
  8. Ale truskawki chyba jeszcze nie polskie, bo ja żyję w centrum truskawkowego zagłębia Polski, Europy i świata i jeszcze są zielone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie polskie. Polskie się pojawiły na bazarku za prawie 40 zł/kg, więc jeszcze poczekam ;)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.