Makaron z cukinią i rokpolem

Autor 19.5.15 , , , , , ,

Cukinia jest już coraz tańsza, a to bardzo uniwersalne warzywo, można z niej zrobić wiele różnych rzeczy: roladki, placki, zupę, można ją zgrillować czy wydrążyć i wypełnić nadzieniem, można z niej zrobić nawet ciasto.
W dzisiejszym przepisie cukinia pełni jedynie funkcję dodatku, ale wnosi wiele do smaku całego dania, nadaje mu lekkości i jakby lekkiej świeżości.


Składniki na dwie porcje:
  • 200 g ulubionego makaronu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół sporej cukinii, startej na tarce o dużych oczkach
  • 100 g sera z niebieską pleśnią, u mnie rokpol, może być też gorgonzola
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • parmezan lub inny wyrazisty twardy żółty ser

Makaron gotujemy al dente, do rondelka wlewamy śmietanę, dorzucamy cukinię i zagotowujemy.
Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, by śmietana zgęstniała, doprawiamy do smaku.
Na talerzu makaron z cukiniowym sosem posypujemy kostkami sera pleśniowego i wiórkami parmezanu.

PODOBNE POSTY

15 komentarze

  1. Bardzo lubię cukinię i takie przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, czekam zawsze z utęsknieniem na cukiniowy sezon :)

      Usuń
  2. Już się nie możemy doczekać aż cukinie pojawią się u nas w ogródku :D
    Pyszne danie, na pewno przypadłoby nam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele bym dała za ogródek z warzywami i sad z owocami :<

      Usuń
    2. Oj tak, masz czego zazdrościć :) Nawet nie wiesz jak jesteśmy wdzięczne za to naszemu tacie, że go tak pielęgnuje :)

      Usuń
    3. Marzy mi się domek na wsi i właśnie taki ogródek :)

      Usuń
  3. Uwielbiam cukinię, świetnie pasuje do makaronu. :-) Widzę, że mamy bardzo podobny gust kulinarny. :D Przyrządziłabym identyczne jedzonko, chociaż pewnie nie wyszłoby mi aż tak smacznie. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinię, świetnie pasuje do makaronu. :-) Widzę, że mamy bardzo podobny gust kulinarny. :D Przyrządziłabym identyczne jedzonko, chociaż pewnie nie wyszłoby mi aż tak smacznie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj nie ma możliwości, żeby coś wyszło niesmaczne, bo wszystkie składniki same w sobie są pyszne :)

      Usuń
  5. Czytasz w moich myślach:) . Odprowadziłam dziś dziecko do przedszkola i tak sobie myślałam co by tu na obiad zrobić jutro i miałam ogormną ochotę na makaron z jakimś dobrym sosem a tu takie pyszności:) . Wiem,że jesteś fanką serów jadłaś Valbon z morelą? . Kupiłam wczoraj sobie do winka pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam, bardzo dobry, lubię go w omletach i sałatkach :)

      Usuń
  6. Wypróbuję, ale z razowym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaaa, też się strasznie cieszę na tańsze cukinie! Dziś kupiłam w Biedronce za 3,99 zł/kg. Ale chyba nigdy nie jadłam startej cukinii!

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.