Pyszne warzywa obiadowe na ciepło
Dużo widziałam bardzo podobnych mieszanek w sklepach.
W Lidlu były kiedyś bardzo podobne warzywa z masłem. Miały na Wizażu sporo wielbicielek ;)
Też je kiedyś z ciekawości kupiłam, a potem je wycofali.
Postanowiłam, że zrobię własną mieszankę, bo czego, jak czego, ale marchewek, groszku i kukurydzy raczej w sklepach nie zabraknie ;)
Składniki na jeden obiad dla 2 osób:
- dwie nieduże marchewki
- szklanka mrożonego groszku (z puszki się nie nadaje)
- pół puszki kukurydzy
- 2-3 łyżki masła
- tymianek, sól, pieprz, koperek, pietruszka, majeranek
Marchewki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondla razem z groszkiem, zalewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut.
Po upływie tego czasu warzywa powinny być już dość miękkie, dodajemy masło, kukurydzę i przyprawy i dusimy przez jeszcze kilka minut.
Podajemy na ciepło.
Można zrobić więcej na zapas i zamrozić.
8 komentarze
Podobną mieszankę warzywną (tylko z czerwoną fasolą zamiast marchewki) potrafię wpylać na śniadanie. Jest doskonała.
OdpowiedzUsuńNie rozumiem wycofywania popularnych produktów, naprawdę tego nie rozumiem.
Też nie jestem w stanie tego ogarnąć, przecież to strzał w stopę.
UsuńW Aldim jest taka mieszana z masłem czosnkowo-ziołowym jak tylko tak jestem to zawszę kupuję:) . Taki obiadem w piątek miałam tylko,że miałam marchewkę z groszkiem i masłem:)
OdpowiedzUsuńNie mam tego sklepu akurat u siebie.
UsuńTaką mieszankę fajnie zjeść z serkiem wiejskim i szczypiorkiem :D Albo do tego tuńczyk lub łosoś i mamy obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować z serkiem :)
UsuńKlasyk wśród sałatek, pasuje do wielu rzeczy - lubię i chętnie wcinam - szczególnie w miesiącach, gdy brak świeżych warzyw.
OdpowiedzUsuńOj tak, idealna propozycja jesienno-zimowa.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.