Śliwki zapiekane pod kruszonką

Autor 3.11.14 , , , , ,

Jakiś czas temu były jabłka i gruszki, dziś pora na śliwki.
Pyszne, słodkie, czerwone <3
Z cynamonem, kardamonem, orzechami i trzcinowym cukrem.



Składniki:
  • 5-6 czerwonych śliwek
  • 50 g masła
  • drobno posiekane migdały i nerkowce
  • kilka łyżek mąki
  • cukier trzcinowy
  • cynamon, kardamon



Śliwki siekamy, układamy w kokilkach.
Z masła, cukru, orzechów i mąki robimy kruszonkę.
Śliwki posypujemy cynamonem, kardamonem i odrobiną cukru, na to nakładamy kruszonkę.
Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.


PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Chyba podałaś mi pomysł na jutrzejsze śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka i nic mi więcej nie trzeba <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przestań mi to robić :D. Ja nie mam piekarnika!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można podsmażyć owoce w rondlu i potem posypać je posiekanymi orzechami :>

      Usuń
    2. Ty się tak nie chwal, bo ja sobie zapamiętam, do kogo się zgłosić po smakowite orzeszki :D

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. O tak, chyba lepsze, niż jabłka i gruszki.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.