Śliwki zapiekane pod kruszonką
Jakiś czas temu były jabłka i gruszki, dziś pora na śliwki.
Pyszne, słodkie, czerwone <3
Z cynamonem, kardamonem, orzechami i trzcinowym cukrem.
Składniki:
- 5-6 czerwonych śliwek
- 50 g masła
- drobno posiekane migdały i nerkowce
- kilka łyżek mąki
- cukier trzcinowy
- cynamon, kardamon
Śliwki siekamy, układamy w kokilkach.
Z masła, cukru, orzechów i mąki robimy kruszonkę.
Śliwki posypujemy cynamonem, kardamonem i odrobiną cukru, na to nakładamy kruszonkę.
Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
10 komentarze
Chyba podałaś mi pomysł na jutrzejsze śniadanie :D
OdpowiedzUsuńNajadasz się tym?
UsuńKruszonka i nic mi więcej nie trzeba <3
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam :)
UsuńPrzestań mi to robić :D. Ja nie mam piekarnika!!!
OdpowiedzUsuńMożna podsmażyć owoce w rondlu i potem posypać je posiekanymi orzechami :>
UsuńWłaśnie, orzechami:)
UsuńTy się tak nie chwal, bo ja sobie zapamiętam, do kogo się zgłosić po smakowite orzeszki :D
UsuńSmakowitości:)
OdpowiedzUsuńO tak, chyba lepsze, niż jabłka i gruszki.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.