Muffinki z masłem orzechowym

Autor 24.11.14 , , , , , ,

Lubicie masło orzechowe?

Te muffinki są pozycją obowiązkową w menu każdego wielbiciela słonego masła.
Są naprawdę mocno orzechowe, trochę tłustawe, sycące - spokojnie mogą robić za drugie śniadanie.
Można podawać je polane syropem klonowym, dla mnie to co prawda za dużo szczęścia i słodyczy na raz, ale moja brzydsza połowa była bardzo z tego połączenia zadowolona.





Składniki na ok. 12 muffinek:
  • 150-180 g mąki tortowej
  • pół szklanki mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g masła orzechowego
  • dwie łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • migdały w płatkach
  • opcjonalnie: siekane orzechy (dowolny rodzaj)

Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, mleko, olej, jajka i masło orzechowe w drugiej.
Łączymy wszystkie składniki, dodajemy orzechy.
Napełniamy foremki masą (do 2/3 wysokości), posypujemy górę płatkami migdałów.
Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

PODOBNE POSTY

18 komentarze

  1. idealny sposób żeby pozbyć się masła orzechowego, które jest mało smaczne. a jeszcze z syropem klonowym, fiu fiu, amerykańskie te śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, tak zużyłam kiedyś masło crunchy, które przez prawie rok zalegało mi w szafce.

      Usuń
  2. Żaden posiłek z masłem orzechowym nie może być niedobry :D Do czego porównałabyś smak syropu klonowego? Zastanawiamy się, czy warto kupić, bo nigdy nie miałyśmy okazji spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop klonowy jest bardzo, bardzo słodki. I trochę jakby orzechowy w smaku, przypomina mi orzechy włoskie albo pekany.

      Usuń
    2. Skusiłybyśmy się już dawno, ale zawsze są to duże butelki :/ Takie max 250 ml odpowiadałoby nam w zupełności :)

      Usuń
    3. Zazwyczaj widuję właśnie pojemność 200/250 ml.

      Usuń
    4. Naprawdę? To tym bardziej musimy się uważniej rozglądać :)

      Usuń
    5. Szukajcie w Tesco, Carrefourze, Kauflandzie, tam na pewno syropy są w stałej ofercie.

      Usuń
  3. Mmm, super sprawa :). Orzechy to pokarm bogów :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie tylko muszę kupić masło bo mam to z Lidla,ale do wypieku mi go szkoda:). Syrop klonowy też mam bo lubimy z mężem do naleśników i innych tworów tego typu:) . Wczoraj po raz kolejny robiłam makaron w kremowym sosie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ostatnio masło za bardzo nie schodzi, to daję do wypieków.

      Usuń
  5. Cóż, jestem fanką wszystkiego co orzechowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy lubię? Ja je kocham i jestem uzależniona! :D Muffinki idealne dla takiego pożeracza masła orzechowego jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie serdecznie polecam przepis ;)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.