Muffinki z masłem orzechowym
Lubicie masło orzechowe?
Te muffinki są pozycją obowiązkową w menu każdego wielbiciela słonego masła.
Są naprawdę mocno orzechowe, trochę tłustawe, sycące - spokojnie mogą robić za drugie śniadanie.
Można podawać je polane syropem klonowym, dla mnie to co prawda za dużo szczęścia i słodyczy na raz, ale moja brzydsza połowa była bardzo z tego połączenia zadowolona.
Składniki na ok. 12 muffinek:
- 150-180 g mąki tortowej
- pół szklanki mleka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g masła orzechowego
- dwie łyżki stołowe oleju rzepakowego
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- migdały w płatkach
- opcjonalnie: siekane orzechy (dowolny rodzaj)
Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, mleko, olej, jajka i masło orzechowe w drugiej.
Łączymy wszystkie składniki, dodajemy orzechy.
Napełniamy foremki masą (do 2/3 wysokości), posypujemy górę płatkami migdałów.
Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.
18 komentarze
idealny sposób żeby pozbyć się masła orzechowego, które jest mało smaczne. a jeszcze z syropem klonowym, fiu fiu, amerykańskie te śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, tak zużyłam kiedyś masło crunchy, które przez prawie rok zalegało mi w szafce.
UsuńŻaden posiłek z masłem orzechowym nie może być niedobry :D Do czego porównałabyś smak syropu klonowego? Zastanawiamy się, czy warto kupić, bo nigdy nie miałyśmy okazji spróbować ;)
OdpowiedzUsuńSyrop klonowy jest bardzo, bardzo słodki. I trochę jakby orzechowy w smaku, przypomina mi orzechy włoskie albo pekany.
UsuńSkusiłybyśmy się już dawno, ale zawsze są to duże butelki :/ Takie max 250 ml odpowiadałoby nam w zupełności :)
UsuńZazwyczaj widuję właśnie pojemność 200/250 ml.
UsuńNaprawdę? To tym bardziej musimy się uważniej rozglądać :)
UsuńSzukajcie w Tesco, Carrefourze, Kauflandzie, tam na pewno syropy są w stałej ofercie.
UsuńMmm, super sprawa :). Orzechy to pokarm bogów :D
OdpowiedzUsuńZwłaszcza w połączeniu z czekoladą :)
UsuńDokładnie tak!
UsuńAlbo masło orzechowe + czekolada <3
UsuńCoś dla mnie tylko muszę kupić masło bo mam to z Lidla,ale do wypieku mi go szkoda:). Syrop klonowy też mam bo lubimy z mężem do naleśników i innych tworów tego typu:) . Wczoraj po raz kolejny robiłam makaron w kremowym sosie pyszny:)
OdpowiedzUsuńU nas ostatnio masło za bardzo nie schodzi, to daję do wypieków.
UsuńCóż, jestem fanką wszystkiego co orzechowe:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńCzy lubię? Ja je kocham i jestem uzależniona! :D Muffinki idealne dla takiego pożeracza masła orzechowego jak ja ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie serdecznie polecam przepis ;)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.