Pyszne warzywa obiadowe na ciepło

Autor 17.11.14 , , , , , , , ,

Dużo widziałam bardzo podobnych mieszanek w sklepach.
W Lidlu były kiedyś bardzo podobne warzywa z masłem. Miały na Wizażu sporo wielbicielek ;)
Też je kiedyś z ciekawości kupiłam, a potem je wycofali.
Postanowiłam, że zrobię własną mieszankę, bo czego, jak czego, ale marchewek, groszku i kukurydzy raczej w sklepach nie zabraknie ;)





Składniki na jeden obiad dla 2 osób:

  • dwie nieduże marchewki
  • szklanka mrożonego groszku (z puszki się nie nadaje)
  • pół puszki kukurydzy
  • 2-3 łyżki masła
  • tymianek, sól, pieprz, koperek, pietruszka, majeranek



Marchewki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondla razem z groszkiem, zalewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut. 
Po upływie tego czasu warzywa powinny być już dość miękkie, dodajemy masło, kukurydzę i przyprawy i dusimy przez jeszcze kilka minut.
Podajemy na ciepło.
Można zrobić więcej na zapas i zamrozić.

PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. Podobną mieszankę warzywną (tylko z czerwoną fasolą zamiast marchewki) potrafię wpylać na śniadanie. Jest doskonała.
    Nie rozumiem wycofywania popularnych produktów, naprawdę tego nie rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie jestem w stanie tego ogarnąć, przecież to strzał w stopę.

      Usuń
  2. W Aldim jest taka mieszana z masłem czosnkowo-ziołowym jak tylko tak jestem to zawszę kupuję:) . Taki obiadem w piątek miałam tylko,że miałam marchewkę z groszkiem i masłem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką mieszankę fajnie zjeść z serkiem wiejskim i szczypiorkiem :D Albo do tego tuńczyk lub łosoś i mamy obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyk wśród sałatek, pasuje do wielu rzeczy - lubię i chętnie wcinam - szczególnie w miesiącach, gdy brak świeżych warzyw.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.