Boczniaki smażone a'la schabowe

Autor 30.5.13 , , ,

Jednym z moich ulubionych przysmaków w czasach, gdy byłam nastolatką były kanie panierowane i smażone jak kotlety.
Uwielbiałam te grzyby, a akurat byłam wtedy wegetarianką, więc jadłam je dość często.
Niestety kanie jest dość ciężko dostać, a pomimo tego, że od prawie 6 lat wegetarianką już nie jestem, to nadal lubię ten smak i chciałabym raz na jakiś czas sobie go odświeżyć.
Dobrym sposobem na to są boczniaki. Można je dostać w marketach, a usmażone smakują bardzo podobnie do kań.






Składniki na danie dla 2 osób:

  • opakowanie boczniaków 250g
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy

Grzyby moczymy w mleku przez 15-20 minut.
Następnie solimy i pieprzymy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce oraz smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Podajemy z dowolnymi dodatkami jako główny składnik dania obiadowego bądź jako przystawkę.

Smacznego! :)

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Też lubię takie "kaniowe" kotlety ;) a od paru lat nie jem mięsa, więc to taki smakowy substytut (w zasadzie o wiele smaczniejszy) w okresie letnim haha. Z boczniaków nie jadłam, na pewno spróbuję kiedyś. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, smakują bardzo podobnie do kań :)

      Usuń
  2. kanie są naprawdę smaczne. ja mam szczęście, że mi do sklepu przynoszą świeże grzybki, jutro mam mieć kurki. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ja bym dała za miejsce, gdzie można kupić kanie! <3
      Kurki też lubię, na pizzy czy na plackach ziemniaczanych smakują wybornie!

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.