Klopsiki w sosie paprykowym
Klopsy w sosie to jedna z opcji podania mięsa mielonego na obiad. Możliwości są ogromne, sos może być ziołowy, koperkowy, pieczarkowy, szpinakowy, miodowo-musztardowy, pomidorowy.
U mnie dziś klopsiki w sosie z pieczonej papryki z domieszką pomidorów.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- dwie czerwone papryki
- kilka kawałków pomidora z puszki lub świeży pomidor dobrej jakości, np. malinowy
- oliwa z oliwek
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, chili, suszone zioła wedle uznania
- śmietanka 30%
- bułka tarta
- jedna malutka marchewka
- por
Mięso wykładamy do miski, solimy, pieprzymy, doprawiamy ziołami, wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, by uzyskać zwartą, bardziej suchą masę.
Z mięsa formujemy małe kuleczki (ok 5cm średnicy), obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, nacieramy oliwą i pieczemy przez 30 minut w piekarniku. Następnie blendujemy paprykę razem z pomidorem i śmietanką.
Odkrawamy mały kawałek pora i siekamy go na kawałeczki, marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy pora i marchewkę do sosu.
Sos solimy, doprawiamy odrobiną chili i ulubionymi ziołami. Przelewamy do garnka.
Doprowadzamy sos do wrzenia, wrzucamy do niego podsmażone klopsiki i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
Podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami bądź makaronem i surówką.
Smacznego!
2 komentarze
Mniam uwielbiam klopsy :) Zdrowe syte danie :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu sie jeszcze nie odważyłam zamienić mięso mielone wołowe/wieprzowe na indycze... a to bez sensu bo bardzo lubię mięso z indyka :D
Indycze jest bardzo smaczne i lżejsze, niż wołowe :) Idealne do klopsów :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.