Klopsiki w sosie paprykowym

Autor 10.5.13 ,

Klopsy w sosie to jedna z opcji podania mięsa mielonego na obiad. Możliwości są ogromne, sos może być ziołowy, koperkowy, pieczarkowy, szpinakowy, miodowo-musztardowy, pomidorowy.
U mnie dziś klopsiki w sosie z pieczonej papryki z domieszką pomidorów.





Składniki (porcja dla 4 osób):
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • dwie czerwone papryki
  • kilka kawałków pomidora z puszki lub świeży pomidor dobrej jakości, np. malinowy
  • oliwa z oliwek
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, suszone zioła wedle uznania
  • śmietanka 30%
  • bułka tarta
  • jedna malutka marchewka
  • por

Mięso wykładamy do miski, solimy, pieprzymy, doprawiamy ziołami, wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, by uzyskać zwartą, bardziej suchą masę. 
Z mięsa formujemy małe kuleczki (ok 5cm średnicy), obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, nacieramy oliwą i pieczemy przez 30 minut w piekarniku. Następnie blendujemy paprykę razem z pomidorem i śmietanką. 
Odkrawamy mały kawałek pora i siekamy go na kawałeczki, marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy pora i marchewkę do sosu.
Sos solimy, doprawiamy odrobiną chili i ulubionymi ziołami. Przelewamy do garnka.
Doprowadzamy sos do wrzenia, wrzucamy do niego podsmażone klopsiki i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
Podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami bądź makaronem i surówką.

Smacznego!

PODOBNE POSTY

2 komentarze

  1. Mniam uwielbiam klopsy :) Zdrowe syte danie :)
    Nie wiem czemu sie jeszcze nie odważyłam zamienić mięso mielone wołowe/wieprzowe na indycze... a to bez sensu bo bardzo lubię mięso z indyka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Indycze jest bardzo smaczne i lżejsze, niż wołowe :) Idealne do klopsów :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.