Boczniaki smażone a'la schabowe
Jednym z moich ulubionych przysmaków w czasach, gdy byłam nastolatką były kanie panierowane i smażone jak kotlety.
Uwielbiałam te grzyby, a akurat byłam wtedy wegetarianką, więc jadłam je dość często.
Niestety kanie jest dość ciężko dostać, a pomimo tego, że od prawie 6 lat wegetarianką już nie jestem, to nadal lubię ten smak i chciałabym raz na jakiś czas sobie go odświeżyć.
Dobrym sposobem na to są boczniaki. Można je dostać w marketach, a usmażone smakują bardzo podobnie do kań.
Składniki na danie dla 2 osób:
- opakowanie boczniaków 250g
- szklanka mleka
- 2 jajka
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- przyprawy
Grzyby moczymy w mleku przez 15-20 minut.
Następnie solimy i pieprzymy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce oraz smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Podajemy z dowolnymi dodatkami jako główny składnik dania obiadowego bądź jako przystawkę.
Smacznego! :)
4 komentarze
Też lubię takie "kaniowe" kotlety ;) a od paru lat nie jem mięsa, więc to taki smakowy substytut (w zasadzie o wiele smaczniejszy) w okresie letnim haha. Z boczniaków nie jadłam, na pewno spróbuję kiedyś. Smacznego! :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, smakują bardzo podobnie do kań :)
Usuńkanie są naprawdę smaczne. ja mam szczęście, że mi do sklepu przynoszą świeże grzybki, jutro mam mieć kurki. Mniam!
OdpowiedzUsuńCo ja bym dała za miejsce, gdzie można kupić kanie! <3
UsuńKurki też lubię, na pizzy czy na plackach ziemniaczanych smakują wybornie!
Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.