Mango lassi na maślance

Autor 25.6.15 , , , , , , ,

Lubicie koktajle? Lubie mango? Jeżeli odpowiedź to dwa razy "tak", to jest to przepis dla Was ;)
Standardowa wersja mango lassi jest zazwyczaj robiona na bazie jogurtu greckiego.
Moja wersja jest na bazie naturalnej maślanki.
Napój jest dość sycący (może służyć za lekkie ekspresowe drugie śniadanie) i naprawdę orzeźwiający, idealny na letnie upały.
Polecam schłodzenie przed podaniem.



Składniki na dwie porcje:

  • jedno spore mocno dojrzałe mango
  • 300 ml maślanki
  • 250 ml wody
  • spora szczypta kardamonu
  • opcjonalnie szczypta imbiru


Mango blendujemy na gładki mus, mieszamy z maślanką i wodą, dodajemy kardamon.
Całość wstawiamy do lodówki na godzinę przed podaniem.

PODOBNE POSTY

20 komentarze

  1. Coś pysznego !
    Wielbię Mango Lassi nad życiem :) Sama barwa jest zachwycająca - a smak? Poezja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tu nie uwielbiać Mango Lassi?
    Jeszcze dziś podjadę do jakiegoś sklepu po maślankę i mango, oby tylko na dojrzałe trafić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie mam pecha z mango zawsze. W Kaufie kupuję i zawsze są twarde i muszą tydzień leżeć zanim naprawdę zmiękną. To samo mam z awokado.

      Usuń
  3. Uwielbiam mango, a w takim koktajlu to już szczególnie... :-) Zmiksowane owoce z jogurtem, kefirem czy maślanką to coś cudownego. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie kupne smakowe jogurty i maślanki się chowają :)

      Usuń
  4. Odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi tak, ale na drugie brzmi nie. Wiem, jestem wyjątkiem w tej kwestii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jesteś wyjątkiem, mój facet też nie lubi, dlatego dwie porcje z przepisu to jedna dla mnie, a druga dla mnie na później.

      Usuń
  5. Podoba się nam ten przepis! :-) prościutki i ma same dobre składniki. Szkoda, że nie mieszkamy w Emiratach czy gdzie indziej, gdzie mango jest tanie i dostępne przez cały rok! ;-P Super, że wymyśliłaś, żeby dodać kardamon i imbir - te przyprawy pobudzą krążenie i sprawią, że mózg będzie lepiej dotleniony! Tak więc Twój koktajl to idealna propozycja na śniadanie - by mieć duzo energii w pracy, szczególnie jeśli jesteśmy pracownikami umysłowymi! ;-) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba :)

      Usuń
  6. Mango właśnie uwielbiamy jako musy czy koktajle :D Też własnie zamierzamy kupić takie mocno dojrzałe, bo potrzebne nam jest do naszego ulubionego bubble tea :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja nie cierpię bubble tea :D Znaczy tej kupnej, bo innej nigdy nie piłam :D

      Usuń
    2. My mówimy o domowym bubble tea :D Takiej prawdziwej z tapioką :D

      Usuń
    3. Kupna też jest z tapioką i jest obrzydliwie słodka

      Usuń
    4. Myślałyśmy, że chodzi Tobie o te żelowe kuleczki z płynnym słodkim środkiem, które są teraz zdecydowanie bardziej popularne niż tapioka :) Domową wersję przynajmniej sama możesz dosłodzić :)

      Usuń
    5. I tak zostanę przy wodzie z cytryną i miętą :)

      Usuń
  7. U mnie na blogu też dziś króluje mango, ale w zupełnie innym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam, wydanie inne, ale równie apetyczne :)

      Usuń
  8. A ja nigdy nie próbowałam czegoś takiego, jak to się stało? :(

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.