Makaron ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Autor 16.6.15 , , , , ,

Ostatni szparagowy przepis w tym roku, niestety. 
Zielone szparagi idealnie się komponują z szynką i kremowym sosem, całość jest bardzo delikatna, w sam raz dla fanów subtelnych smaków.




Składniki na dwie porcje:

  • 200 g makaronu
  • 7-8 szparagów (ok. 200 g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • sól, pieprz, parmezan

Szparagi myjemy, obieramy i kroimy ukośnie w jednocentymetrowe kawałki.
Wrzucamy do wody z makaronem pod koniec gotowania i gotujemy przez ok. 2 minuty.
Śmietankę gotujemy z dodatkiem przypraw i startego parmezanu, by zgęstniała.
Makaron ze szparagami podajemy ze śmietanowym sosem i plastrami szynki.

PODOBNE POSTY

20 komentarze

  1. Pyszny przepis! Muszę wypróbować.
    Ostatnio zakochałam się w szparagach. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No niestety kończą się już szparagi. Zastanawiam się czy ich nie posadzić u siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w sensie nie w ogródku, tylko na polu, żeby sprzedać, bo jednak nie jest to jeszcze aż tak popularne warzywo i cena jest dobra dla producentów, gorzej dla kupujących:) Ostatnio w Wikingu za jedną porcję życzyli sobie 15,90 zł.

      Usuń
    2. Tutaj masz rację, mało kto kupi szparagi na bazarku za 15 zł, skoro w markecie są po 6-8 zł.

      Usuń
  3. W tym sezonie po raz pierwszy zjadłam szaragi i od tej pory jem je niemalże nałogowo. :D Chciałam właśnie dodać je do makaronu więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać z sezonu :) Mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu.

      Usuń
  4. Moje ulubione składniki:),ale to już pewnie do znudzenia ci piszę,że sery,szynka szwarcwaldzka to jest to no i szparagi oj .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo są pyszne, nie ma się co dziwić :)

      Usuń
  5. Prezentuje się bardzo apetycznie :D Szczególnie jesteśmy ciekawe tej szynki, bo nigdy jej nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I znowu przeszły mi przed nosem szparagi, no cóż, może w następnym roku ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny przepis, do wypróbowania. Na szparagi się już pewnie nie załapię, ale zastąpię je brokułem :)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnie szparagi jeszcze można dostać :)

      Usuń
  8. Dziś widziałam jeszcze sporo szparagów na targu. Muszę przyznać, że te próbowane w tym roku jakoś mniej mi smakowały niż zazwyczaj. Tylko raz trafiłam na naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauważyłam coś podobnego z innymi owocami i warzywami, np. truskawki, sporo z nich jest pyszna i słodka, ale trafiają się też takie bez smaku. Średni ten sezon.

      Usuń
  9. Nie wiem czy by mi to smakowało, ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że by smakowało, bo nie ma tutaj bardzo intensywnych w smaku składników które by mogły odrzucać.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.