Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Autor 17.3.15 , , , , , ,

Kolejne podejście do kuchni azjatyckiej, równie smaczne i równie sycące.




Składniki:

  • paczka makaronu ryżowego
  • jeden filet z kurczaka
  • warzywa: papryka czerwona słodka, papryka żółta, groszek cukrowy, kiełki fasoli mung, marchewka, można zrobić dużo warzyw i zamrozić
  • sos sojowy ciemny - ok. pół łyżeczki wymieszane z łyżeczką wody
  • łyżeczka oleju sezamowego






Warzywa siekamy drobno, gotujemy je przez kilka minut w lekko posolonej wodzie, mają być lekko twarde.
Kurczaka marynujemy w kurkumie i kolendrze, siekamy na drobne kawałki i smażymy.
Makaron namaczamy, odcedzamy, dodajemy kurczaka, warzywa, olej i sos, mieszamy, podajemy od razu.

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Lubię kuchnię tajską, ale tylko od czasu do czasu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jem orientalnych dań za często, są na to zbyt wyraziste.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadlam makaronu ryżowego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, w potrawach z orientalną nutą spisuje się super.

      Usuń
  3. Mi nawet smakuje ten ryż . Pamiętam jak ciocia go przywiozła z Włoch z 15lat temu to była u nas nowość i nikomu nie smkował nawet jej koty nie chciały go jeść . U mnie na obiad jutro makaron znowu z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://every-word-handwritten.blogspot.com/2014/10/makaron-w-kremowym-sosie-z-suszonych.html ten:)

      Usuń
    2. U mnie też niedawno był na obiad :)

      Usuń
  4. Lubimy ten typ makaronu i kiedyś jadłyśmy go dość często :) Szczególnie w pomidorach :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.