Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
Kolejne podejście do kuchni azjatyckiej, równie smaczne i równie sycące.
Składniki:
- paczka makaronu ryżowego
- jeden filet z kurczaka
- warzywa: papryka czerwona słodka, papryka żółta, groszek cukrowy, kiełki fasoli mung, marchewka, można zrobić dużo warzyw i zamrozić
- sos sojowy ciemny - ok. pół łyżeczki wymieszane z łyżeczką wody
- łyżeczka oleju sezamowego
Warzywa siekamy drobno, gotujemy je przez kilka minut w lekko posolonej wodzie, mają być lekko twarde.
Kurczaka marynujemy w kurkumie i kolendrze, siekamy na drobne kawałki i smażymy.
Makaron namaczamy, odcedzamy, dodajemy kurczaka, warzywa, olej i sos, mieszamy, podajemy od razu.
10 komentarze
Lubię kuchnię tajską, ale tylko od czasu do czasu:)
OdpowiedzUsuńJa też nie jem orientalnych dań za często, są na to zbyt wyraziste.
UsuńNigdy nie jadlam makaronu ryżowego...
OdpowiedzUsuńPolecam, w potrawach z orientalną nutą spisuje się super.
UsuńMi nawet smakuje ten ryż . Pamiętam jak ciocia go przywiozła z Włoch z 15lat temu to była u nas nowość i nikomu nie smkował nawet jej koty nie chciały go jeść . U mnie na obiad jutro makaron znowu z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńKtóry? :)
Usuńhttp://every-word-handwritten.blogspot.com/2014/10/makaron-w-kremowym-sosie-z-suszonych.html ten:)
UsuńU mnie też niedawno był na obiad :)
UsuńLubimy ten typ makaronu i kiedyś jadłyśmy go dość często :) Szczególnie w pomidorach :)
OdpowiedzUsuńW pomidorach? Muszę spróbować.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.