Kasza jaglana z jarmużem

Autor 31.3.15 , , , , ,

Dzisiaj bardzo sycący, pyszny i wegetariański obiad.
Nawet mój mężczyzna nie marudził, że nie było w nim mięsa ;)
Zacytuję Wikipedię:
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. 
Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.



Składniki na danie dla dwóch osób:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g jarmużu
  • dymka
  • sól, pieprz
  • łyżka masła




Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (ok. 20-25 minut), z jarmużu wycinamy twarde części i gotujemy przez około 5-6 minut.
Roztapiamy na patelni łyżkę masła, podsmażamy drobno posiekaną dymkę.
Dorzucamy na patelnię jarmuż i kaszę i smażymy przez około dwie minuty.
Doprawiamy do smaku, podajemy z ulubionymi dodatkami: pasują jajka sadzone i w koszulkach i lekkie grillowane lub pieczone mięso.

PODOBNE POSTY

27 komentarze

  1. No jak facet nie marudził, że mięsa nie było to naprawdę obiad musiał smakować :D
    Uwielbiamy zielone kolory na talerzu ale głównie jemy szpinak i brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak i brokuły też bardzo lubię, a z zielonych warzyw chyba najbardziej lubię bób <3

      Usuń
    2. Bób jest genialny z piekarnika :D Jest chrupiący jak chipsy :)

      Usuń
    3. Szpinak, brokuły, bób.... jejejej, nie umiem wybrać co wole bardziej :D

      Usuń
    4. Bób <3 Potem szpinak i na końcu brokuły :D

      Usuń
    5. Swoją drogą nigdy nie jadłam bobu z piekarnika, zawsze gotowany. Muszę spróbować :D

      Usuń
    6. -bób świeży lub ewentualnie mrożony
      -przyprawy: słodka papryka, curry, pieprz ziołowy itd.

      Świerzy bób zalać wrzątkiem, odczekać 7 minut i zdjąć skórki. Mrożony wrzucić do wrzątku i pozostawić. nie gotować tylko poczekać do momentu aż będzie odchodzić skórka. Odcedzić i również zdjąć skórki. Bób osuszyć np. papierowym ręcznikiem, rozprowadzić na blaszce tak aby tworzył jedną warstwę i aby się za bardzo nie nakładały, posypać przyprawami. Piec w 200’C przez ok 20-25 minut. Jeść na ciepło kiedy są najbardziej chrupiące, smakują jedzone same ale również z dipem jogurtowo musztardowym czy jogurtowo czosnkowym dobrze się komponują.

      Usuń
    7. Aż obśliniłam klawiaturę, koniecznie muszę to wypróbować!

      Usuń
  2. Bardzo smacznie wygląda. Chyba na dniach zrobię, ale ja dodam jeszcze coś mięsnego. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Żółtko tego jaja wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza część jajka to płynne żółtko <3

      Usuń
  4. Muszę spróbować, bo już nie pamiętam czy jadłam kiedykolwiek jarmuż. W smaku jest może podobny do szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dość podobny, tylko w konsystencji całkiem inny - nie jest tak miękki, jak szpinak.

      Usuń
    2. Może to lepiej nawet:) Pewnie bardziej zbliżony do rukoli.

      Usuń
    3. Jeszcze sporo twardszy od rukoli. W smaku z kolei łagodniejszy.

      Usuń
    4. Niestety nie udało mi się go dziś dorwać:(

      Usuń
    5. Myślę, że to kwestia przedświątecznych tłumów we wszystkich możliwych sklepach, spróbuj za tydzień :)

      Usuń
  5. Uwielbiam jarmuz! Bylam zachwycona gdy dostrzeglam, że na stale zagoscil na biedronkowych polkach. Jest swietny do przegryzania podczas prowadzenia auta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę jarmuż w wersji po obróbce cieplnej, ale też bardzo się cieszę, że można go już normalnie dostać w marketach :)

      Usuń
  6. Nigdy nie jadłam jarmużu jestem do tyłu :),ale kiedyś spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię Twojego bloga, jestem początkującą kucharką - bardzo początkującą ;) - i podkradłam już kilka przepisów. Ten również :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepisy Ci się podobają, pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Sprawdzę, czy smaczne -pozdrawiam :):):)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.