Kasza jaglana z jarmużem
Dzisiaj bardzo sycący, pyszny i wegetariański obiad.
Nawet mój mężczyzna nie marudził, że nie było w nim mięsa ;)
Zacytuję Wikipedię:
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe.
Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g jarmużu
- dymka
- sól, pieprz
- łyżka masła
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (ok. 20-25 minut), z jarmużu wycinamy twarde części i gotujemy przez około 5-6 minut.
Roztapiamy na patelni łyżkę masła, podsmażamy drobno posiekaną dymkę.
Dorzucamy na patelnię jarmuż i kaszę i smażymy przez około dwie minuty.
Doprawiamy do smaku, podajemy z ulubionymi dodatkami: pasują jajka sadzone i w koszulkach i lekkie grillowane lub pieczone mięso.
26 komentarze
No jak facet nie marudził, że mięsa nie było to naprawdę obiad musiał smakować :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy zielone kolory na talerzu ale głównie jemy szpinak i brokuły :)
Szpinak i brokuły też bardzo lubię, a z zielonych warzyw chyba najbardziej lubię bób <3
UsuńBób jest genialny z piekarnika :D Jest chrupiący jak chipsy :)
UsuńSzpinak, brokuły, bób.... jejejej, nie umiem wybrać co wole bardziej :D
UsuńBób <3 Potem szpinak i na końcu brokuły :D
UsuńSwoją drogą nigdy nie jadłam bobu z piekarnika, zawsze gotowany. Muszę spróbować :D
Usuń-bób świeży lub ewentualnie mrożony
Usuń-przyprawy: słodka papryka, curry, pieprz ziołowy itd.
Świerzy bób zalać wrzątkiem, odczekać 7 minut i zdjąć skórki. Mrożony wrzucić do wrzątku i pozostawić. nie gotować tylko poczekać do momentu aż będzie odchodzić skórka. Odcedzić i również zdjąć skórki. Bób osuszyć np. papierowym ręcznikiem, rozprowadzić na blaszce tak aby tworzył jedną warstwę i aby się za bardzo nie nakładały, posypać przyprawami. Piec w 200’C przez ok 20-25 minut. Jeść na ciepło kiedy są najbardziej chrupiące, smakują jedzone same ale również z dipem jogurtowo musztardowym czy jogurtowo czosnkowym dobrze się komponują.
Aż obśliniłam klawiaturę, koniecznie muszę to wypróbować!
UsuńBardzo smacznie wygląda. Chyba na dniach zrobię, ale ja dodam jeszcze coś mięsnego. :P
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Myślę, że grillowany kurczak będzie pasował :)
UsuńZdecydowanie! :D
UsuńŻółtko tego jaja wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńNajlepsza część jajka to płynne żółtko <3
UsuńMuszę spróbować, bo już nie pamiętam czy jadłam kiedykolwiek jarmuż. W smaku jest może podobny do szpinaku?
OdpowiedzUsuńDość podobny, tylko w konsystencji całkiem inny - nie jest tak miękki, jak szpinak.
UsuńMoże to lepiej nawet:) Pewnie bardziej zbliżony do rukoli.
UsuńJeszcze sporo twardszy od rukoli. W smaku z kolei łagodniejszy.
UsuńNiestety nie udało mi się go dziś dorwać:(
UsuńMyślę, że to kwestia przedświątecznych tłumów we wszystkich możliwych sklepach, spróbuj za tydzień :)
UsuńUwielbiam jarmuz! Bylam zachwycona gdy dostrzeglam, że na stale zagoscil na biedronkowych polkach. Jest swietny do przegryzania podczas prowadzenia auta :D
OdpowiedzUsuńJa wolę jarmuż w wersji po obróbce cieplnej, ale też bardzo się cieszę, że można go już normalnie dostać w marketach :)
UsuńNigdy nie jadłam jarmużu jestem do tyłu :),ale kiedyś spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może Ci posmakuje :)
UsuńBardzo lubię Twojego bloga, jestem początkującą kucharką - bardzo początkującą ;) - i podkradłam już kilka przepisów. Ten również :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepisy Ci się podobają, pozdrawiam :)
UsuńSprawdzę, czy smaczne -pozdrawiam :):):)
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.