Kukurydziane krążki cebulowe
Kolejna moja interpretacja popularnych fast foodowych dań.
Dzisiejsze krążki (delikatnie mówiąc) niezbyt mi się udały, powinnam była zrobić bardziej gęste ciasto.
Niemniej jednak były całkiem smaczne, idealnie nadadzą się jako przekąska do piwa.
Ciasto jest wykonane z mąki kukurydzianej, niestety bardziej przystosowane do smażenia, niż pieczenia.
Składniki:
- spora czerwona cebula
- mąka kukurydziana
- mieszanka przyprawowa curry
- pieprz
- woda
- sos: jogurt, czosnek, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę kroimy na grube plastry.
Mąkę, wodę i przyprawy mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Plastry cebuli obtaczamy w cieście i smażymy małymi partiami na złoty kolor.
Podajemy z sosem jogurtowym.
11 komentarze
Akurat do nas takie przekąski nie przemawiają :) Jednak szczególnie faceci mogą za nimi przepadać :)
OdpowiedzUsuńTak, to coś co może się facetom spodobać)
UsuńA dla kogo to zrobiłam, bo nie dla siebie? ;)
UsuńJa wczoraj robiłam krążki cebulowe z Lidla z tyg Amerykańskiego nie smakowały mi i mój brzuch mi się odwdzięczył bólem za taką ciężką przekąskę .( robiłam w piekarniku dodam)
OdpowiedzUsuńMoże były nieprawidłowo przechowywane w sklepie? Często widzę, że ktoś mrożone rzeczy odkłada poza lodówkami, raz widziałam opakowanie lodów stojące między chipsami...
UsuńNa pewno nie bo kupiłam je w niedzielę jak tylko je wyłożyli:)
UsuńMoże na magazynie się rozmroziły? Albo mają coś niefajnego w składzie?
UsuńAleż dziwactwo :D. Ciekawe, czy by mi posmakowało... Chyba już wolę po prostu sięgnąć po paczkę chipsów :P.
OdpowiedzUsuńJa wolę pieczone krążki.
UsuńKiedyś się zastanawiałam jak takie krążki smakują i chciałam je zrobić, ale lenistwo wygrało a ciekawość minęła :)
OdpowiedzUsuńWcale Ci się nie dziwię, ja też je robię może z raz do roku.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.