Risotto z brokułami i kalafiorem
Dzisiejsze risotto jest w pełni wegetariańskie, ale mimo to bardzo, bardzo sycące.
Teoretycznie brokuły i kalafior można zastąpić innymi warzywami, ale te najbardziej pasują do sera.
Wielbiciele pleśniowych serów mogą dorzucić swoje ulubione przysmaki - gorgonzolę czy lazur.
Składniki:
- 150 g ryżu arborio
- litr bulionu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- brokuły i pół kalafiora
- dwie łyżki śmietany
- pieprz, tymianek
- parmezan
- szalotka
- łyżka masła
Drobno posiekaną szalotkę podsmażamy na maśle.
Dorzucamy ryż, podsmażamy przez minutę.
Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.
Zalewamy bulionem, dorzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości ryżu i warzyw.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy z odrobiną śmietany i serem.
8 komentarze
Z serem i warzywkami wszystko jest pyszne :) I wcale nie potrzeba mięsa, aby zjeść syty i dobry posiłek :)
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńGotowany kalafior to jedno z tych warzyw do którego nie mogę się przekonać, chyba na zawsze będę go nie lubić.
OdpowiedzUsuńJa bardziej lubię smażony w cieście, ale taki też mi nie przeszkadza.
UsuńJest ser, są warzywa...pyszności! :D
OdpowiedzUsuńMięso też można dodać :)
UsuńJakie mięsko byś najlepiej tu widziała?
OdpowiedzUsuńKurczaka albo indyka. Raczej drób.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.