Kokosowe ciasto z truskawkami
Dzisiaj dalszy ciąg wydobywania truskawkowych zapasów z czeluści zamrażarki ;)
Ciasto pachnące latem - truskawki i kokos.
Składniki:
- mąka tortowa - 1,5 szklanki
- wiórki kokosowe - jedna szklanka
- cukier - 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- maślanka - szklanka
- olej słonecznikowy - pół szklanki
- 3 jajka
- szczypta soli
- truskawki
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz truskawek, łączymy w misce, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta - dolewamy maślanki, jeżeli zbyt rzadka - dosypujemy mąki.
Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone truskawki.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
13 komentarze
Oj kusisz ostatnio tymi truskawkami xD Chyba ruszymy na zakupy do Lidla, bo tam też je ostatnio widziałyśmy :)
OdpowiedzUsuńTak, są mrożone, pojawiają się też w sklepach pierwsze świeże.
UsuńA, to wykańczasz zapasy. A ja się zastanawiałam skąd ty truskawki wytrzasnęłaś ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze mam ze dwa kilo, wykorzystam do owsianek i jaglanek :D
UsuńZa dobre te ciasta, które ostatnio pokazujesz :D. Muszę zacząć rozpracowywać moje zapasy zamrożonych truskawek.
OdpowiedzUsuńJa właśnie zaczęłam powoli pozbywać się moich :)
UsuńZrobiłam dziś pierwsze podejście - na śniadanie wjechała mocno kakaowa owsianka z rozmrożonymi truskawkami w soku własnym, łyżką serka homo, garstką owocowego musli crunchy i garstką orzechów arachidowych w białej czekoladzie :D:D
UsuńTo musiało być pyszne <3 Szkoda, że nie mam w tygodniu czasu na takie śniadania, bo wstaję o 6, a o 7 muszę być w pracy.
UsuńJa wstaję godzinę przed wyjściem z domu i zawsze mam czas na owsiankę :D. To dla mnie priorytet rano.
UsuńWspaniale wygląda i brzmi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńExtra ciasto.Z wyglądu zachwyca;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.