Tagliatelle z dynią i szynką parmeńską
Podawałam ostatnio przepis na puree z dyni. Dziś pierwszy dyniowy przepis - makaron z puree i szynką parmeńską.
Dynia sama w sobie nie jest zbyt intensywna w smaku, dlatego to aromat i specyficzny smak szynki dominuje w tym daniu, całość doskonale się komponuje i jest bardzo jesienna zarówno "smakowo", jak i wizualnie.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- makaron tagliatelle - około 6 "gniazdek"
- 50 g szynki parmeńskiej
- puree z ćwiartki małej dyni
- tymianek
- tarty parmezan
- kilka kropel oliwy z oliwek
Makaron gotujemy, szynkę kroimy na cienkie plasterki i rwiemy je na małe kawałki.
Szynkę podsmażamy przez około minutę na patelni bez tłuszczu, potem dodajemy puree aby je podgrzać.
Zestawiamy z gazu, dodajemy tymianek i oliwę.
Łączymy puree z makaronem, dodajemy parmezan. Podajemy gorące.
2 komentarze
Zjadłabym coś z makaronem ale nie ma go w domu a mi się nie chcę już wychodzić :p smaka mi tylko narobiłaś
OdpowiedzUsuńJa tam makaron mam zawsze i to w zapasie, bo to podstawa w mojej kuchni ;)
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.