Ragout z kurczakiem - lekka i prosta potrawka gotowana na parze
I zakończyłam historię przeprowadzki. Niby najważniejsza część, czyli samo przemieszczenie się jest już za mną, ale to nie oznacza końca pracy, bo i sprzątania dużo, i rzeczy w kartonach i workach nie wyglądają najestetyczniej. Więc wszystkie najbliższe wolne dni (tutaj należy uronić łezkę współczucia) przeznaczę na sprzątanie i urządzanie się właśnie.
Najbardziej ubolewam nad tym, że kuchnia jest słabo wyposażona, na dłuższy czas pożegnam się więc z domową pizzą i bardziej "wymagającymi" wypiekami (tutaj cierpię).
Na szczęście to tylko małe ograniczenie, ogólnie możliwość gotowania mam, więc korzystam z niej.
Dzisiaj przepis na prostą, lekką i pyszną potrawkę z kurczaka.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/4 kg fasoli płaskostrąkowej
- średnia marchewka
- pół małego kalafiora
- dwa spore ziemniaki
- sól, pieprz, olej, masło, koperek świeży
- masło - ok. 50 g
Ziemniaki myjemy i nie obierając kroimy w ósemki, podsmażamy na małej ilości oleju.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, marchewkę obieramy i kroimy na plasterki, użyłam noża z ząbkowanym ostrzem, efekt jest bardziej estetyczny :)
Fasolę oczyszczamy - należy odkroić końcówki.
Wszystkie warzywa, łącznie z ziemniakami wrzucamy do parowaru lub garnka do gotowania na parze i gotujemy przez ok. 20-30 minut.
Po ok. 5 minutach gotowania dorzucamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
Sos maślany:
Masło topimy, dodajemy do smaku sól, pieprz i posiekany koperek, można również dodać tymianek.
Polewamy danie sosem na talerzu, przed podaniem.
2 komentarze
Słyszałam, że najgorszą rzeczą przy przeprowadzkach to pakowanie i rozpakowywanie rzeczy, na razie nie mam doświadczenia w tej kwestii. A potrawa wygląda nieźle, z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńRozpakowywanie jest fajne, pakowanie i przewożenie jest najgorsze. I sprzątanie.
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.