Cytrynowa jaglanka z truskawkami

Autor 11.6.15 , , , , , , ,

Dzisiaj pod pojęciem "jaglanka" opisuję płatki jaglane, ale zdarza mi się też ugotować na mleku kaszę jaglaną i podać na słodko z owocami - też jest pysznie i zdrowo.
Płatki jednak są dużo szybsze w przygotowaniu, od kaszy (kasza to co najmniej 20 minut, a płatki o kwadrans mniej) a rano, jak to rano - każda minuta jest na wagę złota.




Do płatków jaglanych ugotowanych na mleku dodajemy: 

  • kilka kropli soku z cytryny 
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • odrobinę skórki startej z cytryny 
  • świeże truskawki.

PODOBNE POSTY

24 komentarze

  1. Mój syn bardzo lubi kaszę lub płatki jaglane na gęsto z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko a jak smacznie :D My jeszcze do takiego śniadania dajemy kg cynamonu xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł z cytryną, dobre orzeźwienie na taką pogodę i fajnie przełamać może słodycz truskawek. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka daje gorzkawy posmak, fajnie się to komponuje.

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro będę robić ale tylko z masłem orzechowym i miodem, też dobre. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre, zwłaszcza z dobrym miodem.

      Usuń
    2. Swoją drogą nie spotkałam się jeszcze z połączeniem masła i miodu

      Usuń
  6. Fajny pomysł na śniadanie:),mi ciągle brakuje pomysłów ja tam mogę jeść codziennie płatki,ale dziecko już nie. Zrobiłam tartę z Twojego przepisu wydaje się taka prosta a mi się nie upiekła wyszła jakaś puszysta jajecznica i dół ciasta całkowicie surowy:( a piekła i piekłam aż ser się zrobił w kolorze czekolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziwne, u mnie zawsze te tarty wychodzą, a mam marny piekarnik.

      Usuń
    2. Pewnie to moja wina,dzień wcześniej robiłam dżem z truskawek i bananów no i go przypaliłam mimo ciągłego mieszania,pasteryzowałam w piekarniku te przetwory i mi dwa słoiki eksplodowały widać w trakcie kobiecych dni nie pora na eksperymenty:(

      Usuń
    3. Nigdy nie wierzyłam w takie przesądy, ale czasami sporo tych zbiegów okoliczności i aż się zaczynam zastanawiać czy może faktycznie coś w tym jest.

      Usuń
  7. Ja akurat wybieram zawsze kaszę. Z tym że jeśli potrzebuję zaoszczędzić czas rano gotuję ją po prostu wieczorem a rano tylko dodaję dodatki (albo i to robię też poprzedniego dnia nawet :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie umiem wieczorem przewidzieć na co będę miała chęć rano :D

      Usuń
  8. Ale pyszności! Ostatnio częściej jem takie śniadanka. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie, smaczne i zdrowe, czego chcieć więcej? :)

      Usuń
  9. Mniam, pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja raczej używam kaszy, jest dobra na różne sposoby :D

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.