Domowy fast food - smażony camembert + domowy sos tatarski

Autor 22.1.15 , , , , , , , ,

Dzisiaj na tapecie czeski fast food.
Smažený sýr to popularny u naszych sąsiadów ser smażony w panierce, podawany w towarzystwie frytek i sosu tatarskiego.
W polskich knajpach serwujących czeską kuchnię można dostać bardzo dobry smažený sýr, w Czeskiej Baszcie przy Moście Poniatowskiego w Warszawie, gdzie raz na parę tygodni chodzę na piwo (bardzo polecam czeskie piwa) jest kilka rodzajów sera do wyboru.
We własnej kuchni przyrządzałam już emmental, limburger i camembert i właśnie ten ostatni najbardziej mi smakował.




Składniki na danie dla dwóch osób:

  • dwa krążki sera camembert
  • jedno spore jajko
  • łyżeczka śmietany
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia





Do jednego talerza wbijamy jajko i dodajemy śmietanę, mieszamy, do drugiego talerza wysypujemy bułkę, dodajemy przyprawy.
Krążki sera obtaczamy w jajku, w bułce, znowu w jajku i znowu w bułce.
Smażymy na patelni na złoty kolor, przewracamy za pomocą łopatki, żeby nie uszkodzić struktury sera.
Podajemy z frytkami.




Sos tatarski
Składniki:

  • 5 łyżek dobrego majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 spory ogórek konserwowy
  • pół łyżeczki łagodnej musztardy
  • 2-3 marynowane grzyby (u mnie nieduże pieczarki)
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru


Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Gotowy sos można przez 2-3 dni przechowywać w lodówce.

PODOBNE POSTY

14 komentarze

  1. Gdyby każdy tak rozumiał pojęcie "fast food" to nie byłoby tylu chorób:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to jedyny jadalny fast food :D

      Usuń
    2. Ja coś w McDonaldzie jem dosłownie raz na rok:)

      Usuń
    3. Ja w sumie ostatnio kupowałam tam kawę 1,5 roku temu, nie jadam tam nic, nigdy.

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam w taki sposób ser. Roztapiający się ser z frytkami brzmi jak brama do krainy szczęśliwości.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ja jeszcze jadam bez tego sosu tatarskiego a z żurawiną i chlebkiem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z żurawiną na pewno też smakuje wybornie :)

      Usuń
  4. Ten rozpuszczony środek <3 Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, niewiele jest rzeczy lepszych, niż ser :D

      Usuń
  5. Kocham smażony ser. Mam bardzo blisko do Czech i czasem jeżdżę. tam na obiad, właśnie w niedzielę jadłam prawdziwy czeski smazeny syr. Jak robię camemberta w domu, to czasem dodaję jeszcze ananasa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieplejszą porą chyba się wybiorę do Czech, żeby skosztować właśnie takiego prawdziwego czeskiego sera, ciekawa jestem, czy w knajpie, do której chodzę wiernie odwzorowano jego smak :)

      Usuń
  6. Nie jemy niczego co smażone, ale ser camembert roztopiony w piekarniku na warzywach jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Camembert jest pyszny pod każdą postacią ;)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.