Tosty z opiekacza - z czym?
Lubicie tosty z opiekacza?
To chyba najszybsze na świecie śniadanie na ciepło.
Mimo, że bardzo rzadko jadam jakiekolwiek pieczywo, to takie tosty są dla mnie śniadaniowym odpowiednikiem makaronu - liczba kombinacji dodatków, które można użyć jest olbrzymia, można robić tosty na słodko i wytrawnie, bardziej lub mniej zdrowo, a klasyczna, znana chyba każdemu kombinacja szynka + ser jest tylko początkiem listy.
Poniżej moje propozycje kombinacji smakowych, wszystkie wypróbowane i wszystkie pyszne :)
WYTRAWNE:
- mortadella bologna + mozzarella z zalewy
- salami + smażone pieczarki
- mozzarella z zalewy + suszone pomidory + świeża bazylia
- łosoś wędzony + gorgonzola
- blanszowany szpinak + kozi ser
- ricotta + wędzony łosoś
- ricotta + awokado
- kozi ser w plastrach + awokado
- suszone pomidory + awokado
- kozi ser w plastrach + świeży ogórek
- ricotta + świeży ogórek
- dowolna wędlina + ogórek konserwowy
- mozzarella z zalewy + oliwki
- dowolny ser + pomidory + kapary
- dobrej jakości szynka + ananas + ser
- bekon + ser + pieczarki
SŁODKIE:
- masło orzechowe + Nutella
- masło orzechowe + banan
- masło orzechowe + konfitura truskawkowa lub świeże truskawki
- ricotta + ulubiony dżem/konfitura
- Nutella + banan
- Nutella + truskawki
- Nutella + ricotta
- Nutella + mascarpone
- mascarpone + miód
- ricotta + miód
18 komentarze
Niestety nie mam opiekacza i raczej nie będę teraz miała, bo za bardzo miejsca nie ma. Ale parę razy u kogoś jadłam takie tosty i chyba najgorszą rzeczą pod słońcem było dla mnie połączenie szybki, zółtego sera i ananasa, blergh
OdpowiedzUsuńTeż nie lubię, ale TŻ sobie chwali.
UsuńCiekawe propozycje, ale chleb np. z bananem czy szpinakiem niezbyt do mnie przemawia.
OdpowiedzUsuńCzasami takie "nieprzemawiające" opcje okazują się świetne ;)
UsuńWłaśnie w weekend jadłam tosty i najbardziej lubię je same, bez żadnych dodatków.
OdpowiedzUsuńBez dodatków też są fajne, albo z masłem :)
UsuńJak jeszcze kiedyś jadłyśmy zwykły chleb to bardzo często na śniadanie (chociaż obiad i kolację też się zdarzało) robiłyśmy sobie sterty wypasionych tostów :D Najczęściej połowa była na słodko z czekoladą a druga połowa z żółtym serem i keczupem :)
OdpowiedzUsuńTakie mieszanki są najlepsze, zróżnicowanie to podstawa :D
UsuńTak, bo takie dylematy "Z czym tu zjeść tosta?" są najgorsze! Szczególnie jak się ma 12 lat i się nie myśli ani o zdrowiu, ani o figurze :P
UsuńW takim wieku za bardzo o niczym się nie myśli, bo wszystko jest takie proste ;)
UsuńMój syn bardzo lubi kanapki z opiekacza. Mówimy na nie "zgrzewki" :)
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie to podstawowe połączenie króluje - czyli ser i szynka. Dzięki za pomysły na inne kombinacje. Również te słodkie :)
Mam nadzieję, że posmakują :)
UsuńPozdrawiam :)
Takie tosty to obowiązkowe śniadanie, gdy jestem w domu rodzinnym mojego Lubego. Zawsze używamy jednak zwykłego chleba, nie lubię tostowego. Nasz klasyk to ser żółty, szynka, pieczarki - na wierzch papryka konserwowa i ketchup. Kiedyś zrobiłam grzanki z twarogiem, masłem orzechowym i dżemem truskawkowym - też były pyszne ;).
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować patent z twarogiem :)
UsuńPierwszy opiekacz nabyłam 7lat temu i od tego czasu co jakiś czas robię kanapki na ciepło,ale zawsze na słono:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj kiedyś na słodko, zupełnie inny smak :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńMnóstwo możliwości tak naprawde mamy jak przygotowujemy takie tosty. A sam opiekacz to kwestia 100-200 zł https://www.oleole.pl/sandwicze.bhtml i naprawdę za tyle można już kupić dobry, wydajny sprzęt. Posłuży na długie lata, na pewno nie na chwilę jak marketowe bez firmowe egzemplarze. I tosty od razu o wiele lepiej też smakują z takiego. Nie tylko dobry chleb trzeba mieć.
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.