Domowy fast food - smażony camembert + domowy sos tatarski
Dzisiaj na tapecie czeski fast food.
Smažený sýr to popularny u naszych sąsiadów ser smażony w panierce, podawany w towarzystwie frytek i sosu tatarskiego.
W polskich knajpach serwujących czeską kuchnię można dostać bardzo dobry smažený sýr, w Czeskiej Baszcie przy Moście Poniatowskiego w Warszawie, gdzie raz na parę tygodni chodzę na piwo (bardzo polecam czeskie piwa) jest kilka rodzajów sera do wyboru.
We własnej kuchni przyrządzałam już emmental, limburger i camembert i właśnie ten ostatni najbardziej mi smakował.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- dwa krążki sera camembert
- jedno spore jajko
- łyżeczka śmietany
- bułka tarta
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Do jednego talerza wbijamy jajko i dodajemy śmietanę, mieszamy, do drugiego talerza wysypujemy bułkę, dodajemy przyprawy.
Krążki sera obtaczamy w jajku, w bułce, znowu w jajku i znowu w bułce.
Smażymy na patelni na złoty kolor, przewracamy za pomocą łopatki, żeby nie uszkodzić struktury sera.
Podajemy z frytkami.
Sos tatarski
Składniki:
- 5 łyżek dobrego majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 spory ogórek konserwowy
- pół łyżeczki łagodnej musztardy
- 2-3 marynowane grzyby (u mnie nieduże pieczarki)
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Gotowy sos można przez 2-3 dni przechowywać w lodówce.
14 komentarze
Gdyby każdy tak rozumiał pojęcie "fast food" to nie byłoby tylu chorób:)
OdpowiedzUsuńDla mnie to jedyny jadalny fast food :D
UsuńJa coś w McDonaldzie jem dosłownie raz na rok:)
UsuńJa w sumie ostatnio kupowałam tam kawę 1,5 roku temu, nie jadam tam nic, nigdy.
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam w taki sposób ser. Roztapiający się ser z frytkami brzmi jak brama do krainy szczęśliwości.
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :D
UsuńUwielbiam ja jeszcze jadam bez tego sosu tatarskiego a z żurawiną i chlebkiem czosnkowym.
OdpowiedzUsuńZ żurawiną na pewno też smakuje wybornie :)
UsuńTen rozpuszczony środek <3 Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPrawda, niewiele jest rzeczy lepszych, niż ser :D
UsuńKocham smażony ser. Mam bardzo blisko do Czech i czasem jeżdżę. tam na obiad, właśnie w niedzielę jadłam prawdziwy czeski smazeny syr. Jak robię camemberta w domu, to czasem dodaję jeszcze ananasa:)
OdpowiedzUsuńCieplejszą porą chyba się wybiorę do Czech, żeby skosztować właśnie takiego prawdziwego czeskiego sera, ciekawa jestem, czy w knajpie, do której chodzę wiernie odwzorowano jego smak :)
UsuńNie jemy niczego co smażone, ale ser camembert roztopiony w piekarniku na warzywach jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńCamembert jest pyszny pod każdą postacią ;)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.