Sałatka z pora i kukurydzy
Dzisiejsza sałatka jest bardzo jesienna, pożywna, sama w sobie może być rewelacyjnym posiłkiem, niezbyt pasuje na dodatek do obiadu.
Składniki użyte do jej zrobienia są bardzo popularne, całość jest tania i sycąca.
Składniki:
- jeden duży por - biała i jasnozielona część
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół puszki kukurydzy
- sól, pieprz
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu (można pominąć)
- świeży szczypiorek
Pora siekamy drobno w plasterki, jajka kroimy w kostkę.
W misce mieszamy pora, jajka, kukurydzę, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy do smaku.
Na samym końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
Podajemy z pieczywem.
12 komentarze
Całkiem przyjemnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie też smakuje ;)
UsuńWiosna u progu zimy - tak mi się kojarzy ten przepis:)
OdpowiedzUsuńA mnie jesiennie, bo jednak smak jest trochę pikantny, rozgrzewający :)
UsuńWarzywne sałatki ubóstwiamy :D Akurat tutaj jedna z nas nie lubi pory i konsekwentnie ją usuwa z wszelkich dań :P
OdpowiedzUsuńJa z warzyw chyba wszystko lubię, poza świeżymi pomidorami. Za to z pesto, suszonymi pomidorami czy passatą nie mam najmniejszych problemów, uwielbiam :D
UsuńNie wiedziałyśmy, że można nie lubić świeżych pomidorów :D
UsuńJestem pod tym względem wyjątkowa ;)
UsuńJadłabym. Bardzo fajne połączenie. Dawno nie jadłam pora, kurde, a tak lubię... (w dzieciństwie nienawidziłam :P)
OdpowiedzUsuńJa w dzieciństwie nienawidziłam wszystkiego, co nie było czekoladą :D
UsuńNigdy nie jadłam chyba pora na surowo. Jakoś nie wyobrażam sobie tego. Wydaje mi się to niedobre. Ale może spróbuję. Myślisz że z samym jogurtem też by to było dobre? Nie mogę sobie wyobrazić nie dość że por na surowo to majonez. Może być interesujące w sumie.
OdpowiedzUsuńWiesz chciałam się poradzić. Bo muszę zrobić jakieś najlepiej owocowe ciasto. A że teraz zima już właściwie to za bardzo nie mamy takich owoców. Co myślisz o cieście na maślance z kiwi? Nigdy nie widziałam ciasta np takiego zwykłego ucieranego z kiwi. Zawsze jak z kiwi to takie ciasta bez pieczenia, albo jakieś torty. A gdyby tak to ciasto na maślance z kiwi i kruszonką? Co myślisz? Prosiłabym o radę. A jak nie z kiwi to może masz inny pomysł? Pozdrawiam.
Sałatka z jogurtem też będzie dobra. A co do kiwi, to nawet nigdy nie zwróciłam na to uwagi, ale masz rację, nigdy nie widziałam pieczonego ciasta z kiwi. Nie mam pojęcia, czy to się może udać, ale powiem Ci, że spróbuję i napiszę o efektach. Co do owoców, to są w sklepach jeszcze resztki śliwek, jabłka, gruszki, spróbuj może z nimi pokombinować, dodać cynamon, kardamon, inne korzenne przyprawy.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.