Kremowe spaghetti z szynką dojrzewającą

Autor 29.8.14 , , , , , , , , , , ,

Tego typu makaron był pierwszym moim samodzielnie wykonanym posiłkiem (kanapki czy frytki to nie posiłek, bo to chyba każdy potrafi przygotować), gdy miałam jakieś 14-15 lat.
Bardzo prosty przepis z bardzo smacznym efektem.
Ważna jest dobrej jakości szynka, można dać parmeńską albo szwarcwaldzką.
Zioła też powinny być świeże lub mrożone, nigdy suszone.




Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 ml bulionu
  • 100 g szynki dojrzewającej, posiekanej na kawałki
  • pieprz
  • świeże zioła - szczypiorek i pietruszka
  • tarty parmezan

Makaron gotujemy.
Łączymy śmietankę z bulionem, doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy.
Dodajemy szynkę i zioła, na talerzach posypujemy tartym parmezanem.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Spaghetti <3 uwielbiam *obślinia klawiaturę*
    Eh, moim samodzielnym daniem były chyba kotlety mielone z frytkami. O dziwo wyszło dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taka szynkę potrafię zjeść całe opakowanie bez niczego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też potrafię, ale jednak wolę jeść ją z "czymś" :)

      Usuń
  3. Ja lubię takie szynki w niewielkich ilościach. Plasterek i wystarczy. Nie wiem, czy sprostałabym takiemu daniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektóre są mniej intensywne w smaku, a niektóre mocniej wędzone i bardzo słone, trzeba dobrze trafić :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.