Czekoladowe ciasto z Coca-Colą
Są takie przepisy, na które natknęłam się już daaawno, dawno temu, ale długo zwlekałam z ich wypróbowaniem.
To ciasto zalicza się właśnie do takich, tak samo, jak ciasto z cukinią (przepyszne!), zupa-krem na ciemnym piwie, warzywa w miodzie i pełno innych, zupełnie "niegroźnych" i całkowicie jadalnych potraw.
Po wypróbowaniu sporej ilości przepisów, do których z początku podchodziłam sceptycznie muszę stwierdzić, że kulinarne eksperymenty są fajne. Ich efekty (zazwyczaj) też.
Składniki na tortownicę 24 cm:
- 300 g mąki tortowej
- szklanka cukru
- 200 g ciemnej czekolady
- 4-5 łyżek kakao w proszku
- 3 jajka
- szklanka Coca-Coli
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 50 g deserowej czekolady
- 2 łyżki Nutelli
- 2 łyżki mleka
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy wszystkie mokre składniki: olej, mleko, Coca-Colę.
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy.
Przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i proszek do pieczenia.
Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach.
Polewa:
Czekoladę razem z mlekiem i Nutellą roztapiamy na małym ogniu.
Polewamy nią już mocno przestudzone ciasto, odstawiamy do stężenia polewy.
4 komentarze
Kiedyś robiłam coś z Coca Colą tylko nie pamiętam co, może te ciasto a może inne. A to wygląda przepysznie wilgotnie :D
OdpowiedzUsuńByło pyszne :)
UsuńKiedyś ciocia mówiła mi o takim cieście i myślałam, że ściemnia:)
OdpowiedzUsuńJeszcze muszę zrobić cytrusowe ze Spritem, podobno też pyszne :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.