Francuski quiche serowy
Dzisiaj kolejny sposób na wykorzystanie ciasta francuskiego.
Można oczywiście użyć też ciasta kruchego, ale jeżeli zależy nam na ekspresowym obiedzie, to ciasto francuskie będzie idealne.
Składniki:
- ciasto francuskie (najlepiej okrągłe)
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- szklanka tartego miękkiego żółtego sera
- ser pleśniowy typu lazur
- camembert
- ser kozi
- oregano, tymianek, sól, pieprz
Wylepiamy formę do tarty ciastem.
Jajka wbijamy do miski, łączymy ze śmietaną, tartym miękkim serem i przyprawami.
Wylewamy masę na ciasto.
Wykładamy na wierzch sery pokrojone w nieduże kawałki.
Pieczemy całość przez 30-35 minut w 180 stopniach.
4 komentarze
Wygląda to jak najgorszy koszmar dietetyka ;D A dla mnie wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńZnam gorsze koszmary dietetyków :D
UsuńTo już wiem co na obiad w piątek zjem:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.