Kalarepa z koperkiem duszona w śmietanie
Bardzo lubię warzywa na ciepło.
Co prawda bardziej pasują na chłodne pory roku, ale przyrządzam je również latem, głównie z powodu większego wyboru świeżych warzyw w sklepach i na bazarach.
Za świeżą kalarepką niespecjalnie przepadam, za to przyrządzona na ciepło bardzo mi smakuje.
Idealnie komponuje się z pieczonymi mięsami w pikantnych marynatach, a także z mięsami z grilla.
Jest łagodna w smaku, doskonale równoważy bardziej ostre elementy posiłku.
Składniki:
- jedna spora kalarepa
- mała dymka
- 200 ml śmietany 30%
- 100 ml bulionu warzywnego
- 30-40 ml białego wina
- odrobina tłuszczu do smażenia
- świeży koperek
- pieprz, sól
Kalarepkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, następnie kroimy w kostkę.
Na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną dymkę, następnie dodajemy kalarepę.
Smażymy przez 2-3 minuty, potem zalewamy białym winem i dusimy, aż wino odparuje.
Dolewamy bulion i dusimy przez 5-6 minut.
Gdy ilość bulionu zostanie zredukowana dodajemy śmietanę i koperek, doprawiamy całość i dusimy do miękkości.
Podajemy na ciepło.
4 komentarze
Lubię kalarepę, takiej nie jadłam. Smaczna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńPyszna jest, polecam :)
UsuńWiem jak kalarepa wygląda, nie wiem jak smakuje. Na jej widok jakoś włącza mi się "O nie"
OdpowiedzUsuńSmakuje "świeżo", nie tak świeżo jak np. ogórki, ale to podobna kategoria smakowa.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.