Czekoladowe ciasto z Coca-Colą

Autor 11.8.14 , , , , ,

Są takie przepisy, na które natknęłam się już daaawno, dawno temu, ale długo zwlekałam z ich wypróbowaniem.

To ciasto zalicza się właśnie do takich, tak samo, jak ciasto z cukinią (przepyszne!), zupa-krem na ciemnym piwie, warzywa w miodzie i pełno innych, zupełnie "niegroźnych" i całkowicie jadalnych potraw.
Po wypróbowaniu sporej ilości przepisów, do których z początku podchodziłam sceptycznie muszę stwierdzić, że kulinarne eksperymenty są fajne. Ich efekty (zazwyczaj) też.






Składniki na tortownicę 24 cm:
  • 300 g mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 4-5 łyżek kakao w proszku
  • 3 jajka
  • szklanka Coca-Coli
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 50 g deserowej czekolady
  • 2 łyżki Nutelli
  • 2 łyżki mleka

Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy wszystkie mokre składniki: olej, mleko, Coca-Colę.
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy.
Przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i proszek do pieczenia.
Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach.

Polewa:
Czekoladę razem z mlekiem i Nutellą roztapiamy na małym ogniu.
Polewamy nią już mocno przestudzone ciasto, odstawiamy do stężenia polewy.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Kiedyś robiłam coś z Coca Colą tylko nie pamiętam co, może te ciasto a może inne. A to wygląda przepysznie wilgotnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś ciocia mówiła mi o takim cieście i myślałam, że ściemnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze muszę zrobić cytrusowe ze Spritem, podobno też pyszne :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.