Fasolka szparagowa z bazylią, masłem i pieprzem

Autor 7.8.13 , , , , ,

Nadszedł w końcu sezon na fasolkę szparagową! Uwielbiam sezonowe warzywa i owoce, kiedyś z pewnością będę mieć działkę albo chociaż malutką grządkę, gdzie będę je hodować (albo raczej mój mężczyzna będzie o nie dbał, bo mój lęk przed robalami zapewne mi to uniemożliwi).
Po tygodniach narzekania, że fasolka w sklepach i na bazarach kosztuje grubo powyżej dziesięciu, a czasem i powyżej piętnastu złotych ceny w końcu spadły.
Z radością zakupiłam kilogram świeżutkiej fasolki po cenie 3,99 zł.
Żółta fasolka jest jednym z moich ulubionych obiadowych dodatków.
Smaczna i prosta w przygotowaniu.



Składniki na porcję dla dwóch osób:

  • ok. 300 g fasolki
  • łyżka soli
  • dwie łyżki masła
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • kilka listków świeżej bazylii


Fasolkę myjemy w zimnej wodzie. Odcinamy końcówki z obydwu stron.
Jeszcze raz płuczemy.
Gotujemy do miękkości (ok. kwadrans) w osolonej wodzie.
Odcedzamy.
Roztapiamy masło, polewamy nim fasolkę.
Już na talerzu posypujemy posiekaną bazylią i świeżo mielonym pieprzem.



Smacznego!


PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Jednym z moich ulubionych dań jest fasolka z bułką tartą i masłem, pycha. Zresztą potrafię również zeżreć samą ugotowana fasolkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. UWIELBIAM fasolke ! PYCHA! z bazylia jeszcze nie probowalam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, takie nietypowe, ale dobre połączenie smaków :)

      Usuń
  3. Mniam:) ja również jeszcze z bazylią nie próbowałam, zawsze w bułce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, pietruszka również będzie pasować :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.