Leczo z papryki i cukinii

Autor 25.8.13 , , , , , ,

Sezon na cukinię i paprykę trwa w najlepsze, więc to idealna pora na pyszne, pikantne leczo.
Uwielbiam takie proste i szybkie dania jednogarnkowe :)



 Składniki:

  • jedna duża czerwona papryka
  • jedna średnia cukinia
  • 250 g kiełbasy (u mnie toruńska)
  • pół średniej cebuli
  • słoiczek koncentratu pomidorowego


Paprykę i cukinię myjemy. Od cukinii odkrawamy końcówki, kroimy wzdłuż na 4 części i potem na cienkie plasterki.
Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy drobno i smażymy na małej ilości tłuszczu.
Dorzucamy do garnka paprykę i cukinię, zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu.
Kiełbasę kroimy w półplasterki i też dorzucamy do garnka.
Doprawiamy czarnym pieprzem, bazylią, pietruszką, solą, dodajemy koncentrat i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.






PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. lubię leczo, ale dla mnie z cukinią to nie leczo i bojkotuję je w domu od kiedy mama zmodyfikowała podstawowy przepis ;)
    a u siebie zamiast koncentratu daje świeże pomidory - mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo <3, zawsze wyczekuję sezonu na paprykę i cukinię ze względy na tą potrawę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie z cukinią smakuje dużo bardziej, niż z samą papryką, cukinia nadaje delikatności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam leczo z papryczką. Mniam! Często robię takie w domu. Moi rodzice twierdzą, że jestem w robieniu lecza mistrzynią, haha! :)

    Przy okazji, bardzo fajny blog. :) Desing bardzo do mnie przemawia. Zauroczyły mnie te 'separatory' lekko folklorystyczne. Yay :)

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.