Zapiekane puree z dyni i batatów - z salami, pietruszką i czosnkiem
Korzystam z sezonu na dynię na całego, dzisiejsze puree może być dodatkiem do obiadu, może też stanowić samodzielne danie.
Jest pyszne, jesienne, rozgrzewające, aromatyczne.
Salami można pominąć, jeżeli się za nim nie przepada, można wrzucić paprykowe chorizo (sprawdzałam, pasuje), jakąś inną dojrzewającą szynkę.
Składniki:
- połowa niedużej dyni hokkaido
- dwa małe bataty
- dwa ząbki czosnku
- jajko
- posiekana natka pietruszki
- wędzona papryka
- 3-4 plastry salami
- sól, pieprz
- czosnek w płatkach
Dynię i bataty pieczemy do miękkości w piekarniku.
Następnie obieramy je ze skórki i miksujemy na gładki krem.
Dodajemy jajko, czosnek posiekane drobno salami, natkę, przyprawy.
Wykładamy puree do kokilek, posypujemy czosnkiem w płatkach i zapiekamy przez 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
12 komentarze
No teraz to rozgrzewające potrawy są bardzo potrzebne ;) Chyba widziałam ostatnio bataty w Piotrze i Pawle, hmmmm.
OdpowiedzUsuńW Kaufie są w stałej ofercie, z tego co wiem, to w Carrefourze też są.
UsuńBatatów chyba jeszcze nigdy w życiu nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam, zwłaszcza pieczone, zupełnie inny smak, niż nasze polskie ziemniaki.
UsuńJestem strasznie ciekawa smaku batatów! Nigdy nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! Akurat tanieją na zimę.
UsuńA ja jeszcze ani razu w tym roku dyni nie jadłam. A batatów nigdy w życiu :P
OdpowiedzUsuńU mnie się już z 20 kilo dyni przewinęło przez kuchnię :D I się cieszę z sezonu na bataty, frytek mi się chce <3
UsuńZnowu mało zdjęć:( batatów u nas nie ma w sklepach chyba ,że we Wrocławiu
OdpowiedzUsuńJeżeli masz w pobliżu Tesco, Kaufland, Almę albo Piotra i Pawła, to tam warto sprawdzić, na bazarach też mogą mieć.
UsuńMam Tesco,Kaufland i bark w nich batów:(
UsuńTo może jeszcze nie dotarły. U mnie niedawno zaczęły tanieć w związku z tym, że jest bardziej na nie sezon.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.