Makaron w kremowym sosie z suszonych pomidorów, z białym winem i pestkami dyni
Dawno na blogu nie było makaronu.
A makaron jada się u mnie całkiem często, to niewyczerpana pula pomysłów i możliwości.
Dzisiejszy makaron ma w sobie odrobinę alkoholu i jest wegetariański.
Bardzo szybki i prosty do przygotowania, kwadrans i gotowe.
Składniki na danie dla 2 osób:
- makaron - ok. 200-250 g
- suszone pomidory - ok. 6-8 sztuk + ok. 2 łyżki zalewy
- garść pestek dyni
- 100 ml białego wina
- 150 ml śmietanki 30%
- pieprz, tymianek, bazylia, dwa ząbki czosnku
Makaron gotujemy, w międzyczasie podsmażając pomidory, pestki i posiekany drobno czosnek na oliwie z zalewy z pomidorów.
Po około 2 minutach wlewamy wino i dusimy na niewielkim ogniu przez 5 minut.
Następnie zalewamy śmietanką, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Można dodać ser (parmezan lub pleśniowy, np. gorgonzola).
10 komentarze
Wreszcie coś z pomidorami:)
OdpowiedzUsuńJa tylko suszone lubię, świeżych nie jadam ;)
UsuńZupełnie nie rozumieniem ludzi, którzy nie jedzą makaronu, przecież niewielka ilość nie zaszkodzi a jest taki pyszny i prostu w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńTeraz jest faza na to, jaki gluten jest zły, a w praktyce jeżeli się nie ma celiakii, to gówno prawda, że zły, wcale nie szkodzi.
UsuńŚwietny kształt makaronu ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńŚwietny i szybki pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńI pyszny :)
UsuńPychotka. Uwielbiam wszelakie dania z makaronem, więc spałaszowałabym również te i to z przyjemnością. :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką makaronu, nie wyobrażam sobie życia bez makaronu :D
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.