Pancakes dla odmiany na serku homogenizowanym + sos pomarańczowo-czekoladowy
Często do placków/naleśników/sosów/innego żarcia używam maślanki, zostało mi to nawet "wypomniane", z humorem oczywiście ;)
Lubię maślankę. Jest tania, zazwyczaj ma w miarę dobry skład, nie jest kwaskowa w smaku (czyt. kompletnie niezjadliwa solo) jak jogurt naturalny i jest idealnie płynna, co w przypadku placków jest ogromną zaletą.
Ale nie na maślance się moja kuchnia kończy, lubię też bardzo naturalny serek homogenizowany. Jest bardziej gęsty, niż maślanka, więc pozwala wyczarować bardziej gęste ciasto i grubsze placuszki.
Pancakes z dzisiejszego wpisu są właśnie na naturalnym serku. Tym, co jest w nich jednak najwspanialsze jest sos pomarańczowo-czekoladowy.
Pomarańcza rewelacyjnie komponuje się z deserową czekoladą i ten sos jest tego najlepszym dowodem.
Składniki:
- 1 opakowanie (300 g) naturalnego serka homogenizowanego
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- jajko
- szklanka mąki
- 3 łyżki roztopionego masła
Na sos:
- 50 g deserowej czekolady
- 4-5 łyżek konfitury pomarańczowej
Łączymy wszystkie składniki na placki w misie i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, smażymy spore placki.
Czekoladę łamiemy na kawałki, roztapiamy w rondelku, dodajemy konfiturę i łyżkę jogurtu greckiego (lub maślanki :D). Można dodać cynamon lub goździki.
Sos w momencie podawania musi być gorący, wtedy smakuje najlepiej.
5 komentarze
Ha, dobrze zrobiłam nie czytając tego wpisu wieczorem, teraz będę mogła sobie później wykombinować te placuszki a nie się frustrować przed snem ;D A ten sos ...*przydałaby się blogerowi emotki jak z wizażu, szczególnie ta śliniąca się*
OdpowiedzUsuńU mnie w kuchni nie korzysta się z maślanki, z jogurtu greckiego, śmietany tak ale z maślanki nie. Może spróbuje wprowadzić do paru potraw, tak z ciekawości.
Śliniąca się ikonka jest super :D
UsuńMaślanka chyba jest najzdrowsza ze wszystkich przetworów mlecznych, tak mi się coś wydaje.
Uuuu ale smaka robisz :D Kurde juz o tej godzinie nie jem ale musze to jutro wyprobować :D
OdpowiedzUsuńDodaje do obserwowanych :D
Pozdrawiam : )
Pysznie wygląda :)) zawsze robię pancakes na maślance i uważam je za udane, o serku nigdy nie słyszałam, ale w wolnej chwili i na tyle mi pozwoli portfel studencki zrobię :D
OdpowiedzUsuńNa maślance wychodzą tak samo dobre, jak na serku, serek przez konsystencję bardziej się nadaje do puszystych placuszków :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.