Spaghetti a'la caprese z pieczonymi pomidorami i mozzarellą z mleka bawolego

Autor 20.6.15 , , , , , ,

Typowo śródziemnomorskie danie. Makaron, pomidory, mozzarella, oliwa i zioła.
Proste, niewymagające czasu ani wysiłku danie jednocześnie efektowne i po prostu smaczne.
Spaghetti można zastąpić inną formą makaronu, ale ta pasuje jednak najbardziej.



Składniki na dwie porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 ml oliwy
  • 100 g mozzarelli z mleka bawolego
  • 100 g pomidorków cherry
  • drobno posiekana bazylia
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz


Makaron gotujemy, pomidorki kroimy na pół, obtaczamy w oliwie i pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Odcedzony makaron mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i bazylią.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną na kawałki mozzarellę i pomidorki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PODOBNE POSTY

16 komentarze

  1. O jezu, uwielbiam. Makaron z pomidorami i serem, kocham to.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jak zwykle bardzo fajny, ale zaczęło mnie nurtować... skąd mozzarella z mleka bawolego? Nie spotkałam się z czymś takim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być jak najbardziej z mleka krowiego.
      Ale w większych sklepach (Auchan czy Alma) można dostać wersję z mleka bawolego.
      W Lidlu w tygodniu włoskim i ofercie Deluxe też jest.

      Usuń
    2. Ze zwykłą to jadałam takie danie nie raz!
      Ahh... czyli oczywiście nigdzie w moim mieście. A Lidl u mnie też pustkami świeci. Szkoda.
      Czuć właściwie jakąś dużą różnicę w smaku?

      Usuń
    3. Nie jakąś dużą, bardzo subtelną.

      Usuń
  3. Makaron z serem to połączenie, które jest dobre ZAWSZE. :D Świetny przepis, same składniki, które uwielbiam. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron + ser to jak pizza + ser, nie może się nie udać.

      Usuń
  4. Jesteśmy ciekawe jak mozzerella z mleka bawolego smakuje. Lepsza od zwykłej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo podobna, wiele osób może w ogóle nie poczuć różnicy.
      Jest fajna jako taka ciekawostka, no i ma krótki termin przydatności więc jest zawsze świeża, ale generalizując powiem, że nie warto przepłacać.

      Usuń
    2. Dzięki :) Ostudziłaś nasz entuzjazm :)

      Usuń
  5. Właściwie to mozzarella z mleka bawolego jest jedyną słuszną mozzarellą ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda :)) Muszę tylko dorwać spagetti pełnoziarniste ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.