Łosoś teriyaki na risotto z fenkułem i gorgonzolą

Autor 18.6.15 , , , , , , , ,

Lubicie pieczone ryby? 
Ja bardzo, filet z łososia jest jednym z moich ulubionych obiadów z piekarnika.
Dzisiaj mieszanka kuchni azjatyckiej i włoskiej - łosoś i risotto.
Marynata łososia jest dość wyrazista, a w risotto mamy typowo włoskie dodatki.
Kremowe risotto z lekko orzechowym fenkułem i rozpływającą się w ustach gorgonzolą jest genialnym tłem dla miękkiej i delikatnej pieczonej ryby.



SKŁADNIKI  NA  DWIE  PORCJE:

ŁOSOŚ
  • ok. 300-350 g filetu z łososia
  • pieprz
  • ziarna sezamu
  • sok z połowy cytryny i kilka plasterków do dekoracji
SOS TERIYAKI (jedna porcja):
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki wody
  • łyżka miodu
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru


RISOTTO
  • 150 g ryżu arborio lub carnaroli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • szalotka
  • litr bulionu warzywnego
  • dwie łyżki masła
  • jeden cały fenkuł (koper włoski)
  • 100 g gorgonzoli
  • koperek
  • pieprz




Zaczynamy od risotto, ponieważ jego przygotowanie zajmuje więcej czasu.
Na maśle podsmażamy drobno posiekaną szalotkę przez ok. 2 minuty.
Po tym czasie dorzucamy ryż i smażymy przez kolejną minutę.
Zalewamy ryż winem i czekamy, aż się zredukuje.
Wlewamy pierwszą chochlę bulionu.
Koper włoski siekamy drobno i dorzucamy do ryżu.
Dolewamy do kilka minut więcej bulionu, gdy tylko się zredukuje.
Gotujemy całość na małym ogniu aż ryż i fenkuł będą miękkie.
Na talerzu posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i gorgonzolą.
Doprawiamy pieprzem i solą w razie potrzeby.



Filety z łososia myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
Przygotowujemy sos teriyaki: podane składniki łączymy ze sobą i zagotowujemy.
Gdy sos jest zbyt intensywny (słony) w smaku dodajemy więcej wody.
Pokrywamy obficie filety z łososia sosem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy sezamem. 
W razie potrzeby posypujemy też pieprzem.
Pieczemy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Podajemy na risotto, przed podaniem dekorujemy plastrami cytryny.

PODOBNE POSTY

18 komentarze

  1. Piąteczka, bo my też najbardziej lubimy łososia z piekarnika :D Nie ma pyszniejszej ryby :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z piekarnika łosoś jest najlepszy na świecie. :-) Wymarzony obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania, a łososia kocham w każdej postaci!
    Swoją drogą, czy tylko ja dodaję sos sojowy do wszystkiego, do czego się tylko da? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko ty, ja nawet leje go do zwykłej sałaty :D

      Usuń
  4. Też łososia uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za to sos sojowy u mnie schodzi w żółwim tempie, bardzo mało go używam.

      Usuń
  5. Zostało coś jeszcze? bo bym się chetnie wprosiła na taki obiadek:) . Łosoś i tuńczyk to moje ulubione rybki:) . Kiedyś jadłam we Wrocławiu pyszny stek z tuńczyka coś wspaniałego,ale za to w Sandomierzu jadłam mdłego łososia szok jak można tą cudną rybkę tak zepsuć:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy lub ich brak to jedyny niezawodny sposób na zepsucie dosłownie każdego dania.
      Dlatego tak ważna jest umiejętność przyprawiania.

      Usuń
  6. Nie mogę się przekonać do łososia, ale tutaj wygląda bardzo apetycznie. :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm, nie mam pojęcia, czy takie zestawienie smaków by mi przypasowało. Jestem otwarta na nowe dla mnie smaki, więc i tak bym chętnie skosztowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli żaden ze składników Cię nie odrzuca, to pewnie by Ci smakowało :)

      Usuń
  8. Łososia uwielbiam :)) Właśnie dzisiaj będę miała na obiad z warzywami i buraczkami na zimno :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.