Zupa z pieczonego kalafiora z wędzoną papryką, cheddarem i czosnkiem

Autor 10.11.14 , , , , , , ,

Dziś kolejna jesienna, rozgrzewająca zupa.
Pyszna, aromatyczna.
Bardzo łatwa w przygotowaniu.
Wielbiciele pieczonych warzyw na pewno będą zachwyceni ;)



Składniki:

  • jeden upieczony w piekarniku kalafior
  • 2-3 średnie ziemniaki, również upieczone
  • litr bulionu (może być warzywny albo na ćwiartce z kurczaka, cięższego nie polecam)
  • dwie łyżki śmietany
  • wędzona papryka w proszku
  • dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 100 g sera cheddar, startego na tarce o dużych oczkach



Kalafior i ziemniaki blendujemy na gładką masę.
Dorzucamy do bulionu, doprawiamy czosnkiem i papryką.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Podajemy z kleksem śmietany i cheddarem. Ja posypałam jeszcze zupę czosnkiem w płatkach.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.