Zupa z pieczonego kalafiora z wędzoną papryką, cheddarem i czosnkiem
Dziś kolejna jesienna, rozgrzewająca zupa.
Pyszna, aromatyczna.
Bardzo łatwa w przygotowaniu.
Wielbiciele pieczonych warzyw na pewno będą zachwyceni ;)
Składniki:
- jeden upieczony w piekarniku kalafior
- 2-3 średnie ziemniaki, również upieczone
- litr bulionu (może być warzywny albo na ćwiartce z kurczaka, cięższego nie polecam)
- dwie łyżki śmietany
- wędzona papryka w proszku
- dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 100 g sera cheddar, startego na tarce o dużych oczkach
Kalafior i ziemniaki blendujemy na gładką masę.
Dorzucamy do bulionu, doprawiamy czosnkiem i papryką.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Podajemy z kleksem śmietany i cheddarem. Ja posypałam jeszcze zupę czosnkiem w płatkach.
4 komentarze
Ten kalafior zastąpiłabym czymś innym, choć teraz nic sensownego nie przychodzi mi do głowy.
OdpowiedzUsuńDynia?
UsuńTo kalafior daje taki pomarańczowy kolor czy coś innego?
OdpowiedzUsuńWędzona papryka.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.