Krucha szarlotka z gruszkami

Autor 14.11.14 , , , , , ,

Właściwie to dzisiejsza szarlotka jest trochę oszukana, bo nie ma w niej nawet kawałeczka jabłka, same gruszki.
Ale jest pyszna, słodziutka, krucha, idealna do porannej kawy czy herbaty.
Podane proporcje składników odnoszą się do formy na tartę.





Składniki:
Kruche ciasto:

  • 200 g mąki tortowej
  • 80-100 g zimnego masła
  • jajko
  • spora szczypta proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany

Dodatki:

  • 4-5 miękkich gruszek
  • cynamon
  • wanilia
  • cukier trzcinowy - ilość wedle upodobań, wystarczy już kilka łyżek






Z mąki, jajka, proszku, śmietany i drobno posiekanego masła energicznie zagniatamy ciasto.
Należy je wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie.
Bardzo przydatny przy kruchym cieście jest metalowy siekacz do ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy je w torebki foliowe i wkładamy na 30-40 minut do zamrażarki.
W tym czasie obieramy i drobno kroimy gruszki.
Wrzucamy je do sporego rondla, zalewamy wodą (powinna sięgać 1-2 cm powyżej poziomu owoców) i zagotowujemy.
Gotujemy, aż woda odparuje, a owoce będą tak miękkie, że będą się rozpadać.
Pod koniec gotowania dodajemy cukier, wanilię i cynamon.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki.
Wylepiamy jedną częścią ciasta wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
Pieczemy je przez 5-7 minut w temperaturze 160 stopni.
Następnie wykładamy owoce, a na to ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy całość przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Ciasto doskonale smakuje na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno z bitą śmietaną.
Można też dać mniej gruszek, ja miałam w domu tylko dwie, nadzienia było dość mało, ale było mocno wyczuwalne w smaku.




PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Ja to jestem leniwa i ciasto kruche wyrabiam w robocie kuchennym.
    Nie obciążasz ciasta przy wstępnym pieczeniu? U mnie to jest mus, bo nawet po nakłuciu widelcem to zaczyna wyrastać i mocno odstawać od formy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nakłucie zazwyczaj wystarcza.
      Żadnego robota niestety nie mam (a nawet z tym co mam ledwo mieszczę się w szafkach), więc niestety muszę ręcznie ciasto wyrabiać.
      Kruche nie jest aż takim wielkim problemem, gorsze jest ciasto na pierogi i jeszcze to wałkowanie :<

      Usuń
  2. Uwielbiamy gruszki i jabłka, dlatego my niedawno robiłyśmy szarlotkę z mixem tych dwóch owoców i była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie, dlaczego tylko jabłka? Gruszki też są świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Argh, takim wypiekom ulegam w sekundę :D

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.