Makaron w kremowym sosie z suszonych pomidorów, z białym winem i pestkami dyni

Autor 15.10.14 , , , , , , , ,

Dawno na blogu nie było makaronu.
A makaron jada się u mnie całkiem często, to niewyczerpana pula pomysłów i możliwości.
Dzisiejszy makaron ma w sobie odrobinę alkoholu i jest wegetariański.
Bardzo szybki i prosty do przygotowania, kwadrans i gotowe.




Składniki na danie dla 2 osób:

  • makaron - ok. 200-250 g
  • suszone pomidory - ok. 6-8 sztuk + ok. 2 łyżki zalewy
  • garść pestek dyni
  • 100 ml białego wina
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pieprz, tymianek, bazylia, dwa ząbki czosnku


Makaron gotujemy, w międzyczasie podsmażając pomidory, pestki i posiekany drobno czosnek na oliwie z zalewy z pomidorów.
Po około 2 minutach wlewamy wino i dusimy na niewielkim ogniu przez 5 minut.
Następnie zalewamy śmietanką, dodajemy przyprawy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Można dodać ser (parmezan lub pleśniowy, np. gorgonzola).

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Zupełnie nie rozumieniem ludzi, którzy nie jedzą makaronu, przecież niewielka ilość nie zaszkodzi a jest taki pyszny i prostu w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest faza na to, jaki gluten jest zły, a w praktyce jeżeli się nie ma celiakii, to gówno prawda, że zły, wcale nie szkodzi.

      Usuń
  2. Świetny i szybki pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka. Uwielbiam wszelakie dania z makaronem, więc spałaszowałabym również te i to z przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem fanką makaronu, nie wyobrażam sobie życia bez makaronu :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.