Zupa krem z pieczonej dyni z imbirem i kardamonem

Autor 13.10.14 , , , , , , ,

Kolejna pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca jesienna zupa.
Tym razem krem z dyni z korzenną nutą.


Składniki:

  • połowa niewielkiej dyni (u mnie hokkaido)
  • litr warzywnego bulionu
  • dwa nieduże ziemniaki
  • posiekana drobno i podsmażona dymka
  • sól, pieprz, imbir, kardamon, kolendra
  • śmietana, natka pietruszki


Dynię obieramy ze skóry i pieczemy w piekarniku do miękkości.
Ziemniaki obieramy, kroimy drobno i gotujemy w bulionie do miękkości.
Zestawiamy garnek z zupą z gazu.
Dodajemy dynię, przyprawy i cebulkę, blendujemy na gładki krem, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut. 
Dodajemy śmietanę, dodatkowo na talerzach dekorujemy śmietaną i pietruszką.

PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. Bardzo lubię takie zupy - kremy, a moja ulubiona jest wersja pomidorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nie przepadam za gęstymi zupami ale podsunę przepis tatuśkowi, on takie rzeczy lubi, szczególnie z dynią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei za niezmiksowanymi zupami nie przepadam.

      Usuń
  3. Brzmi pysznie, nigdy nie jadłam dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ktoś mi musi ugotować taką zupę, abym mogła przekonać się do dyni ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.