Taka brzydka, a taka smaczna - zupa krem ze smażonych pieczarek,

Autor 1.10.14 , , , , ,

Jesień jest czasem, kiedy 3-4 litry wody zamieniam na herbatę i lekkie sałatki zastępuję treściwymi rozgrzewającymi zupami.
I to właściwie wszystko, co lubię w jesieni.
Zupa-krem z pieczarek jest bardzo prosta w przygotowaniu, jeżeli mamy gotowy wywar warzywny, to pozostałe czynności to pestka.
Kolor może nie jest zachęcający, ale zupa jest przyjemnie ziołowa, naprawdę smaczna.



Składniki na dwie porcje:

  • ok. 8-10 pieczarek
  • litr wywaru z włoszczyzny
  • dwa średnie ziemniaki
  • łyżka śmietany
  • jogurt naturalny do dekoracji
  • natka pietruszki, lubczyk, sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia


Pieczarki myjemy i kroimy na plastry, podsmażamy na tłuszczu. Ziemniaki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki.
Wrzucamy ziemniaki i pieczarki do wywaru, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, po około kwadransie gotowania dodajemy przyprawy.
Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę.
Na talerzach dekorujemy jogurtem i natką.

PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. No fakt kolor jest tej zupy dziwny:),ale może warto ją zrobić dla smaku bo lubię pieczarki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor jest właśnie pieczarkowy, nie wygląda zbyt pięknie, ale smakuje bardzo dobrze ;)

      Usuń
  2. Jako, że smakują mi koktajle, które często wyglądają jak zawartość bagna (szpinak, jabłko i banan dają taki efekt) kolor tej zupy mnie nie odstrasza. Mam jednak problem z pieczarkami, dla mnie jedynie pasują do pizzy/zapiekanek, w innych potrawach nie tknę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koktajl ze szpinaku mnie trochę odstrasza :D

      Usuń
  3. Istotnie wygląd nie jest zbyt zachęcający:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor może nie zachęca ale ja pieczarki kocham! :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.