Karmellove ;) lava cake z solą
Lubicie ciastka z płynnym środkiem?
Moim faworytem jest wersja czekoladowa z lodami waniliowymi i szczyptą soli.
Ogólnie zauważyłam, że sól doskonale podkreśla smak tego typu gorących deserów.
Dzisiaj wariacja na ten temat z karmelową czekoladą.
Mnie osobiście za specjalnie ta wersja nie podeszła, ale mojej koleżance bardzo smakowało.
Do przygotowania potrzebne są kokilki (ramekiny) sufletowe, odporne na wysokie temperatury.
Składniki na dwie porcje:
- 100 g czekolady karmelowej (Wedel Karmellove)
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 100 g masła
- pół szklanki mąki
- gruboziarnista sól do podania
Masło i czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
Cukier ucieramy z jajkiem.
Łączymy obie masy, dodajemy mąkę, mieszamy.
Kokilki smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Wlewamy masę do foremek, pieczemy przez ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Z zewnątrz ciastka mają być ścięte, ale środek ma zostać płynny.
Podajemy na gorąco posypane solą.
8 komentarze
Próbowałam zrobić lava cake, w obu przypadkach ciasto zamiast wyjść w całości z kokilki to wyleciało z plaśnięciem i rozwaliło się na całym talerzu.Zjeść się dało, było smaczne ale wyglądem nie zachęcało do jedzenia.
OdpowiedzUsuńMoże należałoby piec jeszcze przez minutę czy dwie? Mnie zawsze wychodzi ładnie, w całości.
UsuńRozpływam się! To musiało być genialne :)
OdpowiedzUsuńAkurat z normalnej czekolady jest lepsze ;)
UsuńDodawaj więcej zdjęć jedzenia tego co robisz:)bo wygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO kurczę, ale bajeranckie :D Choć muszę przyznać, że łyso mi tu bez np. owoców leśnych. Pasowałyby?
OdpowiedzUsuńPrędzej lody, tak myślę.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.