Quiche ze szpinakiem i pomidorkami
Taki kolorowy quiche wydaje mi się typowo letnim daniem.
Tarta jest sycąca, mimo, że nie ma w niej mięsa.
Szpinak i pomidory rewelacyjnie się razem komponują, smakowo i wizualnie.
Polecam wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych, prostych i szybkich obiadów, które oprócz żołądka cieszą też oko.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1,5-2 szklanki mąki (ja daję pszenną typ 600)
- 100 g zimnego masła
- niewielka ilość bardzo zimnej wody do wyrównania konsystencji
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 spore jajka
- szklanka startego żółtego sera
- 200 ml śmietanki 30%
- garść pomidorków cherry
- duża garść świeżego szpinaku
- dwa ząbki czosnku
- tymianek
- sól, pieprz do smaku
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, bardzo przydatny tutaj jest siekacz do ciasta, który można kupić w sklepach z artykułami kuchennymi i online.
Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 40 minut do zamrażarki.
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
Nakłuwamy je widelcem, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.
Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z piekarnika.
W misce rozbijamy jajka, doprawiamy je, dodajemy śmietankę, tarty ser i zioła.
Wylewamy masę na ciasto, następnie dodajemy szpinak i pomidorki.
Pieczemy przez kolejne 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarta rewelacyjnie smakuje na ciepło i na zimno.
5 komentarze
Idealne danie na takie upały:)
OdpowiedzUsuńWielką zaletą jest to, że przygotowanie nie wymaga stania przy garach.
UsuńTaki upal, ze nawet nie chcę mi się jeść. Nawet tak zachęcające danie.
OdpowiedzUsuńJak wylazłam z lotniska to myślałam, że samolot pomylił drogę i zamiast w Polsce wylądowałam w Arabii Saudyjskiej :D 5 minut i miałam dość upałów.
No, wczoraj było gorąco dość :D Też jestem średnio głodna, żywię się głównie brzoskwiniami, jogurtami i słodyczami :D I chłodnymi napojami, wczoraj wypiłam litr kawy z lodami śmietankowymi.
UsuńKażde Twoje danie wygląda tak ładnie i apetycznie :) muszę wypróbować jakiś przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.