Quiche ze szpinakiem i pomidorkami

Autor 4.8.14 , , , , , , ,

Taki kolorowy quiche wydaje mi się typowo letnim daniem.
Tarta jest sycąca, mimo, że nie ma w niej mięsa.
Szpinak i pomidory rewelacyjnie się razem komponują, smakowo i wizualnie.
Polecam wszystkim miłośnikom nieskomplikowanych, prostych i szybkich obiadów, które oprócz żołądka cieszą też oko.



Składniki:
Kruche ciasto:

  • 1,5-2 szklanki mąki (ja daję pszenną typ 600)
  • 100 g zimnego masła
  • niewielka ilość bardzo zimnej wody do wyrównania konsystencji
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 spore jajka
  • szklanka startego żółtego sera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • garść pomidorków cherry
  • duża garść świeżego szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz do smaku




Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, bardzo przydatny tutaj jest siekacz do ciasta, który można kupić w sklepach z artykułami kuchennymi i online.
Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 40 minut do zamrażarki.
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
Nakłuwamy je widelcem, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni.
Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z piekarnika.
W misce rozbijamy jajka, doprawiamy je, dodajemy śmietankę, tarty ser i zioła.
Wylewamy masę na ciasto, następnie dodajemy szpinak i pomidorki.
Pieczemy przez kolejne 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarta rewelacyjnie smakuje na ciepło i na zimno.

PODOBNE POSTY

5 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Wielką zaletą jest to, że przygotowanie nie wymaga stania przy garach.

      Usuń
  2. Taki upal, ze nawet nie chcę mi się jeść. Nawet tak zachęcające danie.
    Jak wylazłam z lotniska to myślałam, że samolot pomylił drogę i zamiast w Polsce wylądowałam w Arabii Saudyjskiej :D 5 minut i miałam dość upałów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, wczoraj było gorąco dość :D Też jestem średnio głodna, żywię się głównie brzoskwiniami, jogurtami i słodyczami :D I chłodnymi napojami, wczoraj wypiłam litr kawy z lodami śmietankowymi.

      Usuń
  3. Każde Twoje danie wygląda tak ładnie i apetycznie :) muszę wypróbować jakiś przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.