Pieczona karkówka w pikantnej marynacie

Autor 13.8.14 , , , ,

Ogólnie nie przepadam za wieprzowiną.
Schab jada się u mnie w domu bardzo rzadko, częściej kupuję karkówkę lub polędwicę.
Karkówkę lubię gotowaną na parze lub pieczoną w piekarniku, rzadko smażę inne mięso, niż wołowe steki czy kotlety z kurczaka.
Dzisiaj na blogu karkówka z piekarnika w bardzo wyrazistej, mocno pieprznej marynacie.
Pasują do niej delikatne, łagodne w smaku dodatki, np. kalarepka duszona w śmietanie - już niedługo podam na nią przepis :)



 Składniki:

  • kilogram karkówki
  • pieprz w ziarnach
  • kilka łyżek oleju
  • tymianek
  • sól
  • chilli w płatkach



W moździerzu delikatnie rozbijamy pieprz, mieszamy z tymiankiem i chilli.
Mięso kroimy na grube (3-4 cm) plastry, nacieramy olejem, obsypujemy mieszanką przypraw i solą i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.





PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. mniam! jak dla mnie to obiad idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówka :D uwielbiam, szczególnie z grilla. Potrafię wtedy 3-4 kawałki zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię z grilla, w ogóle z grilla wszystko smakuje lepiej :D

      Usuń
  3. Jak słyszę karkówka to od razu myślę grill:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzy mi się grill, niestety nieprędko coś się trafi :(

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.