Pancakes z bananami i syropem klonowym

Autor 15.8.14 , , , , , , ,

Pancakes z bananami i syropem klonowym to śniadanie dla fanów słodyczy ekstremalnej.
Doskonale do takich placków pasują Nutella i masło orzechowe, chociaż bez takich dodatków również są bardzo smaczne.
Placki są bardzo sycące i aromatyczne.
Idealne na leniwe weekendowe śniadanie.



Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml maślanki
  • 50 ml oleju
Dodatki:
  • banany pokrojone w plastry
  • syrop klonowy


Z podanych składników przygotowujemy ciasto.
Smażymy placki na mocno rozgrzanej patelni, na każdy placek nakładamy plastry banana.
Podajemy polane syropem klonowym.
Aby złagodzić słodycz można dodać trochę kwaśnej śmietany lub serka typu ricotta.

PODOBNE POSTY

2 komentarze

  1. Chyba siedzisz mi w głowie, bo ostatnio chodzą za mną właśnie akie placki :D Tylko się zastanawiam czy nie można ich zrobić dzień wcześniej pod wieczór, wsadzić do zamrażarki i rano tylko do tostera wsadzić. Rano lubię jeść dobre śniadania ale nie chcę mi się ich robić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie próbowałam z zamrażarką, ale zawinięte w folię, wrzucone na noc do lodówki i odgrzane w mikrofali mogą być.
      Pewnie, są gorsze w smaku, niż świeże, ale i tak lepsze, niż różne gotowce, których ostatnio w sklepach pełno.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.